Поетеса от Петрич с открито писмо до министъра на културата

11 Септември 2017 | 12:02
6 коментара
Общество

Потесата Магдалена Шумарова от Петрич изпрати писмо до редакцията на Blagoevgrad.utre.bgо повод приключилия в Петрич Национален поетичен конкурс "Горчиво вино 2017". Цитираме го дословно:

"До Министъра на културата
До Председателя на СБП
До Кмета на община Петрич

ОТКРИТО ПИСМО
от Магдалена Шумарова и още 390 поети, участвали в литературния конкурс „Горчиво вино 2017“, проведен от НЧ „Братя Миладинови“ – град Петрич

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,
Току-що приключилият литературен конкурс в Петрич според нас е в нарушение на всички нормативи и на всяка нормалност.
Тъй като няма закон или поне някакво постановление или наредба за подобни конкурси, в Петрич си позволиха да се подиграят с повярвалите.

Уважаеми г-н Кмете,

Според регламента наградата за спечелилия първото място е издаване на негова книга. Няма никакъв лимит на цената за издаването. Ами ако издателят поиска от Общината 50 хиляди лева! Едва ли някой от двамата ще се задоволи с това да се издаде книга до 1000 лв. След като предварително не е уточнена сумата и не са дефинирани обемът, цветността и тиражът на книгата, победителят и издателят може да си стъкмят каквато си искат книга. Заслужават ли такова ощетяване гражданите на общината, които знаят, че няма пари нито за нова баня, нито за парк, нито за автобус до гарата?

Уважаеми г-н Председател на Съюза на българските писатели,
Каква е ролята на СБП, след като четири години наред председател на журито е един и същ негов член – Пламен Тотев?! При толкова изтъкнати български писатели как може журиращ винаги да е секретарката на читалището, която няма нищо общо с поезията? Не е ли редно, когато става дума за издаване на книга, председателите да се сменят, както и съставът на цялото жури?
Та този председател, който е и издател, едва ли ще остави на друго издателство да издаде книгата, която той е наградил. Тогава? Какъв извод ще трябва да си направим ние, останалите 390 невидими пишещи? Защо СБП е замесен в регламента, като на практика не участва в нищо.

Г-н Министър на културата,
Не е ли редно да има поне някакъв правилник за провеждане на тези прословути литературни конкурси? За всички ни става ясно, че спечелването им става не по нормален начин, а почти няма град или село – родно място на наш писател или поет, където да не провежда такива конкурси? Не е ли време да се регламентира тази всеобща дейност, от която се възползват само отделни личности?

Аз съм дългогодишен преподавател по литература в горния курс и често ме канят да бъда арбитър на подобни конкурси в ЮЗУ – Благоевград.
Миналата година оценявахме по точкова система от едно до десет студентски есета, но получихме наистина анонимно, само номерирани, текстовете по Интернет и всеки член на журито оценяваше поотделно, без да се познаваме помежду си. Едва на обявяването на наградите разбрах кои са останалите деветима членове на журито и те разбраха за мене.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,
Моля ви, не позволявайте повече нерегламентирани и незаконни действия по общини и паланки, свързани с тези конкурси, напишете си правилник или наредба, където ясно да се казва кое е позволено и кое не е. В противен случай страдат само вярващите в правдата, а тя, изглежда, е на смъртен одър.

С уважение:

Магдалена Шумарова"

 

Добавени коментари

Георги публикува:
22 Септември 2017 | 12:35
Подкрепям това, което са написали горестоящите. Попаднах на обсъждането на книгата "Докато чаках Иисус" и чух изказването на поета Боян Ангелов, председател на СБП. То беше изпълнено с едно голямо задоволство от стиховете в тази книга. Освен това той я сравни с най-големите български писателки като започна от Багряна и стигна до Маргарита Петкова. Впоследствие купих книгата и я прочетох. Искам да ви кажа, че не разбирам много от поезия, но тази книга силно ме впечатли. Не е хубаво ръководителите, които отговарят за местните творци, да ги хулят вместо да ги закрилят както Вие сте направили във Вашия отговор до нейното писмо. По тази начин само показвате, че сте много далече от изкуството.
Маргарита Стойкова публикува:
22 Септември 2017 | 11:18
„И тъй като конкурсът е анонимен, ходатайствата на различни хора, изпращани от г-жа Магдалена Шумарова с цел да получи награда, не свършиха работа.“ Това е цитат от отговора на секретарката на читалището Ванга Тренева, едно клюкарско писание, което не само не отговаря на поставените въпроси, но обижда една местна писателка, която едва ли е участвала в нейния конкурс. Аз съм ученичка на г-жа Шумарова и знам, че тя не се нуждае нито от нечие уважение, нито от слава, защото си ги има и то в голямо количество. Лъжа е това, че Шумарова e участвала в подобни долнопробни конкурси. Нашата учителка си има стотици почитатели сред нас, нейните ученици. Тя си има и десетки награди от национални коткурси, притрябвал й е вашият кич. Тази година новата книга на Шумарова бе номинирана сред четирите най-стойностни книги на годината издадени в България. Тази номинация беше присъдена от литературните критици на Съюза на Българските Писатели. Тренева, ти четеш ли “Словото“ или изобщо някакъв вестник? Доколкото знам Шумарова от някоко години не живее в страната ни. Как ще изпрати писмо от чужбина без обратен адрес? Това от чужбина не е възможно. Ако беше написала дори само една книга, “Дамга“, Шумарова пак щеше да остане в историята на българската литература. А ти, Тренева, какво знаеш да пишеш друго, освен заповеди за уволнения? Ти какво ще оставиш след себе си? И защо не публикувате стихотворенията, които сте класирали на този конкурс? Защо ги криете? Да не би да са пак на ниво самодейно-мутренски кич? Публикувай стихотворенията, които си класирала и ще си говорим пак, Тренева.
Михаил Владимиров, София публикува:
22 Септември 2017 | 09:44
Г-жо секретар на читалище „Братя Миладинови“ Ванга Тренева, Защо не си пишете името след Вашия пасквил, наречен отговор на едно сериозно писмо, изпълнено със загриженост за нещо повсеместно, но опорочено, като всичко по нашия преход? А, защо? Учителката по литература Шумарова не обижда никого, а Вие сякаш че сте чакали тя да се обади и да я набиете, отново, кое ви дава това право? Неуважаема, Един учител, 40 години обучавал децата в честност и уважение към България, авторка на много книги, не би могла да участва само заради уважението в родния си град, а сигурно заради нещо още по-голямо, което Вие, едва ли ще усетите, като нямате сетива за изкуството? Тя даде гласност на един наболял проблем и Вие едва ли ще запазите поста си, след като сте така настроена срещу творците и то местните, не знаете ли, че получавате заплатата си само заради такива като нея? Кого заблуждавате, че ще плати някой друг, а не Кметството в Петрич? Ще платят отново гражданите на града с техните данъчни плащания, може и министерството, но нали и те се издържат благодарение на нашите данъци?
Вълко Петров публикува:
21 Септември 2017 | 14:29
Известно ми е, че г-жа Магдалена Шумарова е член на Съюза на Българските Писатели (СБП). Поради този факт смятам, че мнението й изразено в писмото, има стойност на литературно-художествена оценка на въпросния конкурс. Това обстоятелство не би трябвало да остане без ответно действие от страна на Председателя на СБП, който при всички случаи е длъжен да се съобразява с мненията на членовете на СБП. Разбира се, СБП не може да санкционира по административен път провеждането на подобни конкурси, но това може да прави Министерството на Културата (МК), на основание мнението на СБП по литературно-художествената страна на организирането на конкурсите. Нужно е взаимодействие между СБП и МК и вземане на решение по проблема, повдигнат от М.Шумарова.
Валентин ЧЕРНЕВ публикува:
21 Септември 2017 | 09:44
Отдавна беше време някой да повдигне и този въпрос. Защото литературните конкурси навсякъде - от Петрич до Силистра - са територия на некомпетентност и необективност, обект на подигравки и на негодувание. Днес всяка община и всяко читалище имат своя лит. конкурс, и непременно - национален! И всеки втори пишещ е лауреат на поне един "национален" конкурс. Абсолютна девалвация. Защо? Има и друго. Знайно е, че който плаща оркестъра, той избира музиката. Но много често платецът и оркестрантите, пък и избиращите музиката, са на такова ниво, че избраната "песничка" се оказва от репертоара на литературната чалга. Примери - бол! За мен изходът е един: общ задължителен регламент на конкурсите и задължително участие на член на СБП с решаващ глас във всяко жури.
Благоевград утре публикува:
12 Септември 2017 | 16:23
Колеги, снимката е авторска и е взета от Blagoevgradutre.bg. Добре би било да цитирате автора.

Добавете Вашия коментар

TOP