Подуправителят на БНБ Димитър Костов подаде оставка

01 Март 2019 | 18:04
0 коментара
Общество

„Извършената интензивна работа в управление „Банков надзор“ през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 г. да помоля за неговото предсрочно прекратяване”, каза самият Костов.

Той допълни, че е забавил изпълнението на намерението, поради нововъзникналия обем ангажименти пред управление „Банков надзор“ след заявените през юни и юли миналата година планове за присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ).

Според него моментът е подходящ и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат „само началните етапи от един по-комплексен процес”. „С цел добро управление и приемственост в този процес, по мое мнение, е препоръчително на настоящия етап да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт”, добави Костов.

Той също благодари на членовете на Управителния съвет и на всички колеги в БНБ и банковия сектор за отличната съвместна работа и получаваната през годините професионална подкрепа, включително по време на двата мандата начело на управление „Банково“ в БНБ.

От името на Управителния съвет и лично от свое име управителят Димитър Радев благодари на г-н Костов за проявяваната висока отговорност и професионализъм, многобройните реализирани проекти и цялостния принос към работата на централната банка във важни за нея и за банковата система етапи от 2005 г. досега. Управителят на БНБ пожела на г-н Костов успехи в бъдещите му планове. /БГНЕС, Нова телевизия

Добавете Вашия коментар

TOP