Подкрепяме докрай Македония за НАТО

19 Септември 2017 | 08:26
0 коментара
Политика

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се срещна с македонския си колега Радмила Шекеринска, заместник министър-председател и министър на отбраната на Македония. Вицепремиерът е на еднодневно официално посещение в югозападната ни съседка. Страната ни оказва последователна подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Македония, посочи българският министър на отбраната по време на разговорите.

Искрено се надяваме Република Македония да успее възможно най-скоро да постигне работещо решение по въпроса с името, което ще отвори нова страница в отношенията както по линия на НАТО, така и на ЕС, отбеляза министър Каракачанов и подчерта, че България изцяло подкрепя членството на Македония в НАТО.

Готови сме да съдействаме в политическите и практическите направления, в които страната има нужда от допълнителна подкрепа, каза още министър Каракачанов, съобщиха от МО. По време на срещата двамата министри обсъдиха въпросите на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната. Министър Каракачанов подчерта, че наши експерти могат да окажат помощ в изготвянето на стратегически преглед на отбраната на Македония.

Бяха разгледани и възможностите за обучение на македонски военнослужещи в български военноучебни заведения, както и подготовката и квалификацията на военнослужещи от различните родови и специални войски на армията на Македония.

Специално внимание беше отделено и на въпроси, свързани с логистичното осигуряване на армията на съседната ни страна. В хода на разговорите министър Каракачанов заяви, че за България е важно запазването на военно-историческото наследство и миналото и почитта към загиналите не трябва да разделя двете държави, а да ги обединява. По време на визитата си в Македония министър Каракачанов посети казармата „Илинден", където разгледа техника и въоръжение и наблюдава демонстрация на действията на македонските Сили за специални операции.

Добавете Вашия коментар

TOP