Почитаме св. Григорий - великият просветител на Армения

30 Септември 2018 | 07:14
0 коментара
Общество

На 30 септември Православната църква почита св. Григорий - великият просветител на Армения.

Имен ден празнува Григор. 

Григорий произхождал от знатен благороднически род, който имал роднински връзки с персийския владетел Артабан и арменския цар Курсар.

Когато започнала войната между арменци и перси, семейството му се преселило в Кесария Кападокийска. Там Григорий приел Светото кръщение и станал християнин. След смъртта на съпругата си Григорий се върнал в Армения и постъпил на служба при цар Тиридат. Но там намерил само мъка и страдания. Заради вярата си в Бог бил хвърлен в дълбока яма, където прекарал цели 14 години.

През това време в Рим били осъдени на смърт 37 монахини, а техният мъчител Тиридат се побъркал и заприличал на звяр. В съня си неговата съпруга видяла, че той може да бъде изцелен само ако върне свободата на свети Григорий.

Когато Григорий бил освободен, той първо погребал телата на 37-те мъченици, захвърлени край крада. После излекувал своя господар и станал негов близък приятел. Сдобил се с правото да просвещава народа в учението на Иисус. А на лобното място на монахините мъченици издигнали храм в тяхна памет.

През 305 г. свети Григорий бил ръкоположен за епископ на църквата в Кесария Кападокийска. Като епископ покръстил целия царски двор и арменския народ. Наследил го неговият син Аростан. Той продължил делото на баща си и бил един от 318-те отци на Първия вселенски събор в Никея през 325 г.

Добавете Вашия коментар

TOP