Почина Витка - спътницата на Ванга

30 Октомври 2020 | 13:17
0 коментара
Общество

Витка Петревска - помощница и спътница на пророчицата Ванга до последния й миг, си отиде на 92-годишна възраст. Жената, която се грижеше за ясновидката починала преди дни след дълго боледуване. 

Витка Петревска е обикновена жена от петричкото село Първомай, когато Ванга праща хора да я заведат при нея. Тогава тя дори не подозира, че в продължение на много години ще бъде най-доверения човек на пророчицата.

Първоначално сляпата ясновидка й дава дребни задачки като това да боядиса вълна. а след това я взема при себе си, да живеят заедно и да спят легло до легло в схлупената къщурка в двора на храма в  Рупите. А когато семейството на Витка иска да си я прибере в дома й в Първомай, Ванга отсича: "Витка си е за мене, вземете ли я, живи до Първомай няма да стигнете!"

Витка е неотстъпно до леглото на пророчицата ден и нощ, когато тя вече е тежко болна. "Витке, в болница ако ме вкарат, жива нема да излеза“. Така й казва, когато Ванга вече я вдигат с линейка за Правителствена болница в София. Витка и Нешка Робева са единствените, които затварят очите на пророчицата в болницата.

Витка умееше да готви кисело зеле със свинско и да върти баници, с които Ванга черпеше за празниците, казват близките до пророчицата. Правеше вкусни баници както със сирене, така и сладки баници с тиква. Грижеше се и за чистотата на двора и пред двете къщи – в Петрич и на
Рупите, където през годините петричката гледарица посрещаше хиляди хора от цял свят, потърсили помощ от съветите й.

Ванга познаваше, както доброто, така и не съвсем доброто бъдеще на всеки от хората потърсили
помощта й. От 1985 година Витка посрещаше и изпращаше както видни личности, така и обикновенни хора. Била е свидетел на всички срещи и предсказания за хората, като никога, никъде и нищо не е разказва

Дори след смъртта си пророчицата я закриля и предупреждава при важни житейски избори. Преди години Ванга се явява в съня на Витка и й дава знак да се оперира, въпреки неголемите надежди, които лекарите дават и й казва, че още й е рано да си отиде от този свят. И тя напълно се доверява на приятелката си. А сега двете най-близки жени се събраха отново.  На онзи свят. 

Добавете Вашия коментар

TOP