Почина оперната певица Монсерат Кабайе

06 Октомври 2018 | 12:26
0 коментара
Общество

Известната испанска оперна певица, сопраното Монсерат Кабайе, почина на 85-годишна възраст в Барселона, предаде Франс прес.

"Тя се спомина тази нощ в болница Сант Пау", заявиха източници от лечебното заведение пред агенцията.

Прощаването с Монсерат Кабайе, която от години имаше здравословни проблеми със жлъчката, ще се състои в неделя, а погребението й - в понеделник в каталунската столица.

Мария де Монсерат Вивиана Консепсион Кабайе и Фолк е родена в Барселона на 12 април 1933 година в семейство на фабричен работник. От детството си проявява интерес към музиката и се увлича по пеенето. Изучава музика и вокал в Консерваторията Лисеу в Барселона, където се дипломира със златен медал през 1954 година.

След като завършва образованието си, Монсерат Кабайе заминава за Италия, а след това се озовава в швейцарския град Базел. В Базелската опера тя дебютира с ролята на Мими в операта на Пучини "Бохеми". През 1958 г. пее във Виенската Щатсопера, а през 1960 година за пръв път стъпва на сцената на Миланската скала.

Прославилата се със своето сопрано и белканто Монсерат се сдобива със световна известност през 1965 година, когато замества американката Мерилин Хорн в постановката на операта "Лукреция Борджия" в Карнеги хол в Ню Йорк. През 1970 г. Тя изпълнява една от най-успешните си партии - Норма, в едноименната опера на Винченцо Белини.

В репертоара на Кабайе са включени повече от 125 оперни партии. Тя си спечели прозвището "сеньора сопрано" и пя на най-престижните оперни сцени - "Ковънт гардън" в Лондон,"Метрополитън опера" в Ню Йорк, "Гранд опера" в Париж. Успешно гастролира и в концертни програми. Работила е с най-успешните оркестри и диригенти на планетата - Ленард Бърнстейн Херберт фон Караян, Джеймс Ливайн, Джордж Шолти и др.

Пяла е с оперни величия, като Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Алфредо Краус.

Кабайе подпомага кариерното развитие на Хосе Карерас, който през 1970 година дебютира в партията на Флавио в операта "Норма".

Певицата обръща внимание на младия тенор и Карерас става един от любимите й партньори, с когото пеят заедно в над 15 опери.

Добавете Вашия коментар

TOP