Почина легендарният руски оръжеен конструктор Михаил Тимофеевич Калашников

23 Декември 2013 | 19:26
0 коментара
Общество
Почина легендарният руски оръжеен конструктор Михаил Тимофеевич Калашников

На 95-годишна възраст днес в град Ижевск почина легендарният руски оръжеен конструктор Михаил Тимофеевич Калашников, съобщи пред ИТАР-ТАСС прессекретарят на президента на Удмуртия Виктнор Чулков.

Михаил Калашников е роден на 10 ноември 1919 г. в Алтай. Автор е на системата за автоматично стрелково оръжие, която половин век е всепризната за несравнима по целия свят.

"Аз пръв ще стисна ръката на онзи, който направи по-добър автомат" - тези думи, изречени преди повече от 30 години, се превърнаха в крилата фраза. Михаил Калашников за първи път в света разработи и широко внедри във войските редица унифицирани образци автоматично стрелково въоръжение, идентични по схема на автоматиката, устройство и принцип на работа.

Автоматът Калашников се използва в повече от 100 страни по света и влезе в списъка на най-значимите изобретения на ХХ век.

Името на Михаил Калашвников носи концерн, който обедини в едно завода "Ижмаш" и "Ижевския механичен завод". Михаил Калашников написа няколко автобиографични книги и до дълбока старост продължаваше да работи в завода като главен конструктор. Той е единственият човек, който е удостоен едновременно със званията "Герой на Русия" и два пъти "Герой на социалистическия труд". /ИТАР-ТАСС

Добавете Вашия коментар

TOP