Почетоха покровителя на пчеларите в Железница

10 Февруари 2019 | 16:21
0 коментара
Култура

Пчелари, медари, много миряни се събраха на на поляните край храм „Св. Харалампий” в Джалева махала в симитлийското село Железница.

Църквата е „Св. Харалампи”, празник на пчеларите и Св. Валентин по православния календар. Храмът е единственият в симитлийска община, наречен на Св. Харалампий, покровител на медарите и пчеларите.

Отец Спас отслужи литургия и водосвет и освети меда, който бе донесен от много медопроизводители. Два казана курбан къкреха на огнището край храма, с които организаторите нагостиха десетките миряни, местни жители и гости. Общинският кмет Апостол Апостолов, заедно със съпругата си д-р Апостолова, заместник-кмета на община Симитли Евгения Георгиева и председателя на ОбС-Симитли Владимир Христов запалиха свещица за здраве и се помолиха за смирение навръх празника на пчеларя.

Специални гости на празника бяха пчеларите от вече почти едногодишното дружество „Пчела-2018“-Благоевград. Вече са около 50 пчелари, като организират постоянно лекции относно пчеларството и добиването на прекрасен мед. Бай Асен, чието семейство организира празника, е един от най старите пчелари, като е член на най- младото пчеларско дружество. Целта на обединените млади пчелари е да се запази местното производство и хората да купуват истински мед.

Красивият храм, изографисан с дарения на миряни, прави впечатление с изключително добрата подредба, въпреки малките си размери. Осветен е преди 19 години. От 2000-та година до днес и в студ и в мраз, на църковния празник миряни се събират да почетат светеца, покровител на пчеларите и медопроизводителите.

Добавете Вашия коментар

TOP