По три измами по телефона всеки ден, МВР сменя тактиката

16 Февруари 2019 | 18:44
0 коментара
Криминално

По около 3 телефонни измами е имало всеки ден през 2018 г., а разкритите са около 18%, показва статистиката на МВР. От всички регистрирани такива престъпления - общо 1097, едва 201 са разкрити.

Заловени са 145 души, повечето от които са мулета. Затова МВР предприема нова тактика за разследването им, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

Приоритетите в работата си през 2019-а обсъди на национално съвещание в петък ръководството на МВР. Борбата с телефонните измами е сред основните задачи на полицията, увери министър Маринов, цитиран от „24 часа“.

Досега на телефонните измамници са противодействали основно спецзвена в Главна дирекция “Национална полиция” и 3 областни дирекции в страната, където се смята, че са ядрата на измамниците.

“Мерките дадоха резултат, но са в своя пик и ще се прави реорганизация”, каза вътрешният министър. Маринов обясни, че новият подход е свързан с оперативни действия и няма да ги разкрие, за да имат ефект.

“Една от тях обаче си остава превенция чрез медиите”, каза вътрешният министър.

Разпространените от ведомството данни показват, че регистрираните през 2018 г. престъпления са 96 187 – с 9,8% по-малко в сравнение с 2017 г. Разкриваемостта е 46% и се увеличава с 2,3 на сто.

Кражбите отново са най-много от всички престъпления, но бележат спад спрямо 2017 г.

Маринов посочи, че борбата с битовата престъпност остава приоритет и през 2019 г. За м.г. най-много престъпления е имало на територията на София. “Това е нормално заради големия пътников поток”, каза Маринов. Най-малко са в областната дирекция в Смолян.

Темата за пътната безопасност остава приоритет и за тази година, добави министърът. И увери, че се полагат всички действия по засилен контрол с видеонаблюдение за намаляване на катастрофите.

Добавете Вашия коментар

TOP