По-скъпа вода от догодина в Благоевград

18 Декември 2019 | 13:44
0 коментара
Общество

От 1 януари 2020 г. се предвижда увеличение на цените на ВиК услугите в почти цялата страна с между 0,1 и 9,26 процента.

Доклад, който беше разгледан днес на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ показва, че Кърджали е градът, в който се планира най-голямо поскъпване на ВиК услугите - с 9,26 на сто, предаде БТА. Най-малко се предвижда да се повишат цените на ВиК услугите в Пловдив - с 0,1 процента. За София-град се планира увеличение с 6,64 процента.

7-процентно е увеличението за София, Видин и Русе. В Габрово, Сливен, Смолян, Монтана, Силистра, Ямбол, Благоевград и Шумен пък скокът ще е между 4 и 6 на сто. В други 10 града се очаква поскъпване на водата с между 1-3%, сред тях попада и Перник, където има воден режим от седмици.

Увеличението, предвидено за Перник, където в момента има проблем с водоснабдяването, е от 3,29 на сто в сравнение с цените на ВиК услугите тази година. За област Разград цените на ВиК услугите ще бъдат намалени. Според доклада на КЕВР предложението е за 3,65 лв./куб. м, но тъй като това е над социално поносимата цена е 3,42 лв./ куб. м, цените на ВиК услугите в Разград от 1 януари 2020 г. ще бъде 3,42 лв./ куб. метър.

Четири области - Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените.

Окончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари 2020 г. ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.

TOP