По предложение на кмета Р. Томов: ОбС обсъжда намаляване на таксите в детски ясли и градини в Благоевград

28 Януари 2020 | 12:09
0 коментара
Общество

Да се отмени задължението на родителите да представят болничен лист за отсъствие на децата си от детска ясла и градина настоява пред ОбС – Благоевград кметът Румен Томов.

Предложението му заедно с искане да се намали размерът на таксите за детско заведение с 25% е в дневния ред на предстоящата в петък сесия на местния парламент.

Задължението родителите да плащат пълна такса от 40 лв. на месец, ако хлапето им е отсъствало от ясла или градина без болничен лист, бе въведено преди 2 години по настояване на бившия градоначалник Ат. Камбитов, подкрепено от мнозинството в ОбС. Промяната предизвика недоволство у хората и конфликтни ситуации в детските заведения, тъй като директорите не можеха вече да приемат медицинска бележка или писмено уведомление от родител за отсъствие на детето им. Мотивът на кмета Томов да иска и намаление на таксите е, че общината може да поеме тази разлика от около четвърт милион.

В момента приходите от такси от детските градини на година в общинския бюджет са около 740 000 лв., а от яслите и кухните – 235 000 лв. Реалната средномесечна издръжка на дете в ясла е 70 лв., а в градина – 84 лв. Без да се броят разходите за ремонти, общината харчи за детските заведения около 1 млн. лв. на година./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP