По-малко приходи от тустически данък за 2018 отчитат от Община Банско

24 Януари 2019 | 11:00
0 коментара
Бизнес

Близо 870 000 лева са събраните средства от туристически данък в Банско, сочи отчета на Годишната туристическа програма на общината за 2018 година.

Сумата е по-малка от събраната за 2017г. Анализите сочат, че част от реализираните нощувки се крият.

Това дискутираха на заседанието на Консултативния съвет по туризъм към община Банско, която кметът Георги Икономов. За да се осигури по-справедливо внасяне на туристическия данък, в рамките на една седмица ще се анализират всички хотели, брой легла, заетост спрямо предходни години, др. За анализа ще помогнат представители на местния туристически бранш. Ще се направи списък на най-фрапиращите случаи на несъответствия, като се започне от най-големите хотели и апартаментни комплекси. 

Предвижда се среща с представители на НАП, на която да се обсъдят по-ефективни методи за проверки на неизрядни места за настаняване. Държавата губи от една укрита нощувка десет пъти повече в сравнение с общината. "Затова усилията трябва да бъдат общи и координирани", каза още Георги Икономов на заседанието.

Голяма част от средствата, предвидени за участие в туристически борси, ще се използват за дигитална реклама като далеч по-ефективен инструмент от рекламните книжки и брошури.

Геоги Икономов призова туристическия бранш своевременно да излиза с позиции срещу всички опити на зелените да петнят името на Банско. 

 

Добавете Вашия коментар

TOP