Плувецът на ПК "Сандански" Йордан Янчев спечели пълна стипендия в САЩ

27 Ноември 2019 | 16:47
0 коментара
Спорт

18-годишният български плувец Йордан Янчев, седми в света при юношите и шести в Европа, ще продължи израстването си в САЩ догодина.

Състезателят на Божидар Граматиков и ПК „Сандански“ е приет с пълна стипендия в университета „Флорида Стейт“ и ще се присъедини от лятото към тима, съобщи bgswim.com.

В момента в САЩ студенти са четирима от изявените ни плувци – Антъни Иванов, Калоян Братанов, Любомир Епитропов и Петър Божилов. Университетът „Флорида Стейт“ има силна програма за кроулисти и по специално за състезателите на 200 м, където специалист е и самият Янчев.

Водещият плувен сайт в САЩ SwimSwam отрази обширно новината за българския талант, като акцентира, че с времето си на 400 м св. стил на голям басейн 3:50,41 мин., с което стана седми в Будапеща, той е на 12-о място във вечната американска ранглиста за възраст 17-18 г.

В началото на декември Янчев ще направи дебют на европейско първенство за мъже – в Глазгоу на малък басейн, където ще плува 100, 200 и 400 м св стил. В момента той е на лагер в София с още петима национали преди шампионата, като директно в Шотландия от САЩ ще се присъединят Антъни Иванов и Любомир Епитропов.

„Работим целенасочено за още три олимпийски “А” норматива. Надявам се на тази олимпиада да имаме петима плувци, съвсем реално е“, обяви пред Sportal.bg генералният мениджър на националните отбори по плуване Кристиян Минковски.

До момента сигурно участие в Япония са си осигурили Антъни Иванов (200 м бътерфлай) и Йосиф Миладинов (100 м бътерфлай). Други шестима плувци имат “Б” нормативи за игрите и на тях се възлагат надежди да се справят и с по-силните стандарти.

Добавете Вашия коментар

TOP