Плувецът Георги Цурев от Благоевград: Ще се боря за квота за Токио 2021

08 Април 2020 | 08:38
0 коментара
Спорт

На фона на всички затворени спортни зали, басейни и стадиони, както и мерките, които целият свят взима, за да се защити от COVID-19, 19-годишният талант по плуване Георги Цурев, който се състезава за варненския клуб „Астери“, продължава усилените си тренировки в домашни условия в родния Благоевград. Целта е една – квота за олимпийските игри в Токио през 2021 година.

„Скоро се прибрах от Варна, където уча, заради извънредното положение. Продължавам ежедневно със сухи тренировки. Не приемам тази изолация като нещо лошо, защото сега имам време за това, за което по принцип не намирах такова. И все пак, тази ситуация не е приятна, защото имам големи цели. Трябваше да имам състезание следващата седмица, за което се готвя от доста дълго време. За нас, плувците, сега е най-трудно, защото ни трябва басейн за тренировките, но няма нито един, който да е отворен“, казва той.

Фокусът му обаче, който не позволява отпускане, са олимпийските игри в Токио през 2021 година. В условията на извънредно положение, заради коронавируса, 19-годишният плувец продължава с тренировките вкъщи.

„Откакто сме в изолация, използвам да се наспивам сутрин, възможност, която нямах в последните 6-7 години. След това закусвам и започвам да тренирам. Днес, например, имам да направя 600 лицеви опори, 400 кофички и 1300 коремни преси. Това е нормална тренировка, имайки предвид, че плувам между 12 и 14 километра всеки ден. Мотивацията ми е много силна и нямам търпение да се върна отново в басейна“, казва младата надежда в плуването.

Един от най-големите му успехи до момента е покриването на норматива за участие в Европейското първенство за юноши през 2018-а година в Хелзинки.

„За мен беше много вълнуващо и когато за първи път слязох под 2 минути на 200 метра „гръб“ на малкия басейн. Това беше и рекорд за юноши старша възраст. Като малък имах доста рекорди и титли и всяка една е важна за мен“, казва още той.

Спортната плувна кариера на Георги Цурев започва още когато е на 9 години.

„Като малък тренирах футбол, а моите приятели – плуване. Реших да пробвам, но не ме влечеше толкова, колкото футбола. Въпреки това, няколко месеца, след като започнах с плуването, участвах в коледното състезание в Благоевград. И в четирите старта станах втори. Тогава се мотивирах и си казах, че на следващото състезание трябва да съм първи“, спомня си Георги.

Така решава да избере плуването пред футбола, тъй като предпочита индивидуалния спорт, където всичко зависи само и единствено от него. През 2013-а година заминава за Германия, където да продължи спортното си развитие. А през 2016-а в морската ни столица съдбата го среща с настоящия му треньор Динко Юкич - четвърти на Олимпийски игри, европейски и световен шампион. Връща се в България и започва да учи и тренира във Варна, а благодарение на новия си треньор сериозно подобрява и резултатите си. Следват множество състезания, медали и купи.

След постигане на мечтаната цел Токио 2021 Георги Цурев, който тази година завършва средното си образование, мисли и в посока продължаване на обучението в специалност „Психология“.

Пожелаваме му успех!​

Елеонора Тахова БНР

Добавете Вашия коментар

TOP