Плевнелиев пред балканските президенти: Регионът ни е незаобиколим фактор

01 Юни 2016 | 19:23
0 коментара
Политика
Плевнелиев пред балканските президенти: Регионът ни е незаобиколим фактор

20-тата юбилейна среща на ПСЮИЕ (Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа) събра у нас 7 президенти - на Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Македония, Молдова и България."Добре дошли в древна и красива София. Днес сме отново заедно тук, за да изпратим силен сигнал за Европа и света. Сигнал за диалог, разбирателство, добросъседство и сътрудничество. Сигнал за мирни и проспериращи Балкани", приветства гостите държавният глава Росен Плевнелиев.
 
Форумът на най-високо равнище се провежда в единствения на Балканите научно-технологичен парк „София Тех Парк" и отбелязва края на българското председателство на ПСЮИЕ за периода юли 2015 г.-юни 2016 година. Хърватия ще поеме от България председателството на регионалния форум за политически диалог през следващата година.
 
В словото си Плевнелиев отчете като голямо постижение приемането на обща позиция на региона и изработването на стратегия срещу радикализацията.
 
"Днес Европа е изправена пред рекорден брой кризи, само заедно можем да намерим правилните решения", изтъкна държавният глава, цитиран от БНТ. "Нашият регион е незаобиколим фактор", допълни той.
 
Целият регион се радва на най-доброто състояние, в което се е намирал. Това заяви от своя страна президентът на Албания Буяр Нишани. Според Нишани, се полагат и усилия за изграждане на още по-добри и силни връзки и за по-искрено приятелство и сътрудничество. Нишани коментира също, че регионът продължава да е изправен пред редица предизвикателства - потвърдихме, че стратегическите цели включват евроинтеграцията, която гарантира мира, стабилността и благоденствието. Той заяви също, че приветства високото участие на ЕС в региона и по-конкретно в теми като енергетика, инфраструктура и други.
 
„Албания продължава да бъде ангажирана в борбата с тероризма и екстремизма”, заяви Нишани. Като пример за справяне с този проблем той посочи отличния модел в Албания, който включва хармоничното междукултурно и религиозно братство. „Бихме искали да видим нашия регион единен и в добро сътрудничество”, добави той.
 
„Председателството ще приеме предишните приоритети.”, заяви министърът на външните работи на Хърватия Миро Ковач. Въпреки това Хърватия ще разработи и свои насоки, като солидарност за постигане на по-добро и резултатно решение за проблемите с миграцията. Хърватия ще има три приоритетни сфери - наука и образование, енергетика и отговор на извънредни ситуации, свързани с миграцията.
 
По отношение на приоритета в образованието, новата председателстваща страна ще иска да укрепи сътрудничеството чрез създаване на център за образование и наука. Целта е пренос на научни постижения. Във втория приоритетен сектор - енергетика и енергийна сигурност, Ковач заяви, че енергийната независимост пречи да се вземат суверенни решения.

Добавете Вашия коментар

TOP