Пленумът отсече: Президентският човек Иво Христов на 4-то място в листата на БСП

14 Април 2019 | 15:23
0 коментара
Политика

Пленумът утвърди категорично Иво Христов на четвъртото място, както го предложи соцлидерката на ИБ на БСП, а след това и на членовете на Националния съвет.

От залата предложиха на тази позиция да бъде подреден евродепутата Петър Курумбашев, който беше планиран за деветото място и обяви, че това е подигравка за него. Гласуването обаче беше в полза на президентския началник на кабинета, а Курумбашев не бе подложен на вот. За това Иво Христов да отиде в Брюксел са гласували 90 социалисти, 20 са се обявили против, а 22 са се въздържали, научи Канал 3.

Самият Курумбашев пък настоял да бъде подложена кандидатурата му на гласуване, след като от негова позиция по-рано днес стана ясно, че е на девето място и че е обиден от този факт. Пред пленума Курумбашев заявил, че не е поставял никакви условия на Корнелия Нинова. Това провокирало лидерката на БСП да скочи и да го опровергае.

Нинова разкрила, че Курумбашев, досегашен евродепутат, й е поставил две условия - да бъде на второ или трето място в листата на партията и да оглави групата на левицата в ЕП.

След дълги спорове социалистите утвърдиха само местата на гражданската квота и коалиционните партньори. Така на десето беше одобрен Велизар Енчев със 119 гласа за", а на 17-о - лидера на "Екогласност" Емил Георгиев, който е събрал подкрепата на 117 социалисти. За последното място пак от залата предложиха и Славчо Велков.

Попълването на коалиционните квоти бе предшествано с дълга увертюра на вътрешните опоненти на Корнелия Нинова на тема - листата без Сергей Станишев.

Най-рязко на предрешения списък на соцлидерката скочили Велислава Дърева и Антон Кутев.

"Имат ли смисъл номинациите в партията - това, което се върши, е скандално. Ако Курумбашев е тежко обиден, какво да кажем за Станишев, който има най-много номинации?", попитала журналистката от "Дума" и член на Националния съвет. Двамата с Кутев се поинтересували дали бъдещите евродепутати на левицата ще са част от групата на ПЕС в Европарламента, по повод отстраняването на президента му.

От вътрешната опозиция се готвят да контраатакуват място по място в листата, за да я пренаредят, а ако не успеят, ще опитат да я бламират анблок.

Добавете Вашия коментар

TOP