Европейският съюз предупреди Албания да „не се меси” в работите на съседните държави след като министър-председателят на страната Еди Рама каза, че с Косово може да имат общ президент като „символ на националното единство”.

Според Брюксел вместо това Тирана трябва да се съсредоточи върху собствените си реформи, ако иска да се присъедини към ЕС.

Косово обяви независимост от Сърбия преди 10 години, но Белград не я признава и многократно обвини Тирана, че се домогва до „Велика Албания”, което албанските власти отричат.

В коментара, който разгневи и Белград, в неделя Рама заяви пред косовския парламент, че двете съседни държави, в които преобладават етническите албанци, вече имат общи дипломатически мисии по света и добави: „А защо да нямаме един президент, като символ на националното единство?”

Днес говорителят на Европейската комисия Катрин Рей посочи, че Брюксел подкрепя „помирението и регионалното сътрудничество” в Западните Балкани.

Всички членове на ЕС без пет – Испания, Гърция, Румъния, Словакия и Кипър, са признали независимо Косово.

Скандално изявление направи и албанският престолонаследник принц Лека.

Според него „обединението между Албания и Косово, за което говори албанският премиер Еди Рама може да бъде постигнато само чрез възстановяване на монархията”.