Планински спасители помогнаха на изгубен турист край хижа Македония

12 Ноември 2017 | 14:13
0 коментара
Общество

Планинските спасители помогнаха на турист, изгубил се в района на хижа Македония.

На 10 ноември в 18.30ч. е получен сигнал за бедстващ турист.

„Свързахме се с туриста и разбрахме, че няма осветление, трудно се придвижва в дълбок сняг и не може да намери хижата в тъмното. В 19.00ч. след нов разговор с бедстващия разбрахме, че вече е уморен, объркан и няма да може да се справи сам. Инструктирахме го да се увие в спалния чувал, който носи и да ни чака на мястото, където е достигнал", разказаха участниците в спасителната акция.

В 21.00ч. спасителите Георги Ботев и Георги Ботев-младши стигнали до бедстващия планинар, който се намирал на 2116 м надморска височина.

"Хижата беше на около 300 метра от нас по навигация, но невидима в безлунната вечер. Снежната покривка на тази височина беше около 20 см с преспи до 40 см. Туристът беше тръгнал като на разходка в градски парк - обут в летни маратонки и леко облечен. Беше мокър и мръзнещ. Не носеше ръкавици, топла шапка и осветително тяло, които са задължителни при преходи в нашите планини. Сложихме снегоходки на бедстващия и го съпроводихме до х.Бодрост, където го настанихме да се изсуши и пренощува", разказа спасителят Георги Ботев.

В планината вече е зима и не трябва да се подценява екипировката, тя може да струва човешки живот, предупредиха спасителите.

Добавете Вашия коментар

TOP