Планински спасители на БЧК ще демонстрират уменията си пред спасители от цял свят в Самоков

21 Октомври 2016 | 11:09
0 коментара
Общество
Планински спасители на БЧК ще демонстрират уменията си пред спасители от цял свят в Самоков

Българските планински спасители ще демонстрират спасителни действия при евакуация на туристи от аварирала въжена линия и при издирване на пострадали с обучени кучета.

Акцията е част от програмата на Конгреса на Международната организация по планинско спасяване – ИКАР, и ще се проведе от 16 часа днес пред хотел „Самоков“ в Боровец. Планинската спасителна служба при БЧК е домакин на конгреса, който се провежда от 18 до 23 октомври в зимния ни курорт. Акцент в работата на Форума е темата „Издирването – как да подобрим търсенето, преди да започнат спасителните действия”.

ПСС е приета за член на ИКАР през 1971 г. по време на конгреса в Блед, Словения. България става 13-ата страна, член на ИКАР, и това дава силен тласък на спасителното дело у нас.

Международната организация по планинско спасяване е създадена през 1948 г. от шестте алпийски държави - Швейцария, Германия, Франция, Австрия, Италия и Словения. Работата на ИКАР е организирана в четири технически комисии – Земно спасяване, Въздушно спасяване, Планинска спешна медицина и Спасяване при лавинни нещастия, която има две подкомисии - Водачи на спасителни кучета и Превенция. Днес ИКАР обединява 85 организации от 34 страни и е световната платформа за обмяна и разпространяване на опита и добрите практики на планинско спасяване и превенция на нещастни случаи в планините.

Добавете Вашия коментар

TOP