Планински спасител предупреди за големи опасности, които дебнат в планината

24 Март 2019 | 11:39
0 коментара
Общество

Снежната покривка е над два метра във високите зони. Това съобщи пред „Фокус“ Георги Боцев, планински спасител от отряд Благоевград към ПСС, район Рила планина.

По думите му времето продължава да се променя рязко в планините. „Ако в градовете започват да цъфтят дърветата и пролетта се усеща, то в планината все още е зима“, посочи Георги Боцев.

 

 

Той коментира, че ветровете си духат, а нощите са студени. „През деня е сравнително топло, защото е по-близо до слънцето, но вечер и през нощта е доста студено“, допълни Боцев.

Той заяви, че сняг има навсякъде и зимата ще е налице в планините поне още месец. Планинският спасител допълни, че туристите трябва да бъдат внимателни и предпазливи през ваканцията в планината. „Най-важното за тях е да уведомят хижарите, за да може да ги очакват и да имат предвид за тяхното предвиждане“, посочи Боцев.

Той заяви, че е необходимо да се движат още по зимните маршрути. „Да не тръгват по летни пътеки и места, въпреки, че на някои места снегът е доста тънък, защото във всяка от улеите навяванията са доста и в началото може да се тръгне по пътека, която е чиста и в следващия момент да не може да се продължи по нея“, добави Георги Боцев.

Той каза още, че туристите е необходимо да се движат по зимните маркировки, защото обледенените склонове са изключително опасни за преминаване.

Добавете Вашия коментар

TOP