Дългът се натрупва много по-бързо, отколкото расте икономиката.

Това заяви в предаването "Събуди се" по  Нова ТВ бившият министър-председател Пламен Орешарски.

Според него България върви по пътя на Гърция.

"Ако тенденцията се запази, това застрашава финансовия суверенитет на страната и попадането ѝ в зависимост от кредиторите. Това вече сме го наблюдавали в страни от южната периферия, в това число Гърция, както и в България в края на 80-те и в края на 90-те години", коментира бившият министър-председател.

Според него има две мерки да се стопира дълговата спирала – край на взимането на нови кредити и ускоряване на икономическия растеж.

По повод фалирането на Корпоративна търговска банка (КТБ),

бившият премиер заяви: "Не знам дали е имало сценарий да бъде съборена КТБ, аз чета доклада на външните одитори от "Алекс партнърс" относно състоянието на банката преди началото на фалита.

Първите сигнали, че в КТБ се извършват операции, които не са съвсем банкови, дойдоха от кръга 'Капитал". Една банка, която няма здрав портфейл, е обречена", каза още Пламен Орешарски.

В петък във "Фейсбук" бившият премиер заяви, че Бойко Борисов отново се опитва "да прехвърли прехвърли вината за фалита на КТБ далеч от себе си". 

"Написах това в отговор на нелепи според мен обвинения на Бойко Борисов във връзка с фалита на КТБ. Позовах се на доклада на "Алекс партнърс", според които банката се е разраснала в периода 2009 г. и след това (бел. ред. при първото управление на Борисов) и всичките важни и спорни транзакции са извършени в този период", обоснова се Орешарски.

Той допълни, че не знае да е имало сценарий за фалирането на банката.

Какво се случва след фалита на КТБ?

"Фондът ( бел. ред. - Фондът за гарантиране на влоговете в банките), след като изплати депозитите на гражданите от КТБ, остана декапитализиран. И очевидно сега има нужда от средства. Бих посъветвал да се съберат вноски от банките, за да се попълни този фонд. Това ще ни даде сигурност при възникване на други подобри финансови кризи", заяви още Орешарски.

Спомня ли си датата 14 юни - 

денят, в който Делян Пеевски беше избран за председател на ДАНС и последваха протести, бившият премиер заяви, че не вижда причина да го прави.