Пламен Мирянов: Седемте Рилски езера са енергиен център, трябва да се отнасяме с уважение към тази обител

17 Март 2020 | 16:28
0 коментара
Общество

Родолюбие в най-висшата му форма е движещата сила, заложена в проектите на младия арх. Пламен Мирянов. В жилите на мъжа, който вплита Библията и литературата в едно неразривно цяло, тече любов към България, обич към всичко родно.

 

„Искам да представя високата словетност на страната ни и християнските ценности чрез кино и фотография”, изповядва мъжът и допълва, че съкровенното му желание е нацията да бъде сплотена, да бъде единна и обединена: „Българинът крие в себе си огромен потенциал. Като виждам как нашите братя българи успяват в целия свят, приети са от чужденците, мисля, че трябва да сме по-сплотени. Само не трябва да таим толкова злоба един към друг. Ако някой успява, нека му дадем одобрение, да го похвалим, да го подкрепим, да му се зарадваме”. 

На каузата са посветени и двата късометражни клипа, заснети на любимото място на арх. Мирянов – чудото на Рила, седемте Рилски езера. Младежът неколкократно е споделял, че именно това е най-впечатляващата гледка, на която е ставал свидетел: „Аз съм свързан с Рила, специално със седемте Рислки езера. Там, където съм оставал в уединение, когато съм влизал в молитва, нещата са се случвали в последствие много по-лесно. Казват, че там е енергиен център. Наистина съм го усетил редица пъти, свещенно място е и трябва да се отнасяме с уважение към тази обител”. 

„Полет с балони над Седемте рилски езера” е озаглавено първото видео, представящо едно вълнуващо пътешествие на свободен полет с балони над Рилската обител, осъществен на 22-24 юли 2016 г. Кадрите са живописни и пасторални, разкриващи тучни зелени поля на фона на безкраен небесен хоризонт. Двете стихии въздух и вода се редуват, за да създадат динамика на кадъра, оживяващ пред очите на зрителя. Сърцето на видеото пък разгръща картината, представяйки обитателите на този земен рай – коне и вълци, радващи се на свободата на просторната зелена шир. 

Кулминацията настъпва с появата на над 300 души, облечени в народни носии част, от които изписват с телата си съкралната дума: „България”. А идеята да се онагледи родния бит и култура се претворява чрез музиката и танца на няколко народни ансамбъла. Крайният резултат е автентична картина на България, разиграла се в най-мащабната природна сцена, пред погледа на самия Бог. 

Второто видео на Рила, заснето на 30 януари 2017 г., носи името „Леден полет с балони над Рилските езера”. В кадрите под формата на късометражен филм е вплетен разказ за подготовката, организацията и самата емоция от преживяването. Всичко това се случва на фона на приказни картини от родната Рила по изгрев слънце. Видеото отразява житейската цел на Мирянов - да популяризира българското. "Затова бих искал да се обърна към младите с призив да се обърнат към християнските ценности, може да звучи консервативно, но за мен това е истинско!". 

 

Бърз преглед на сайта на арх. Мирянов с емоционалното заглавие „Нашият дом е България!” впечатлява, вълнува, хипнотизира. От всяко видео, от всяка снимка, от всяка дума лъха патриотизъм в най-чистия му и неподправен вариант, идващ от самото сърце на създателя им.

„В превод България означава държава на достойните хора” е мотото на арх. Мирянов.

А началото на родолюбивите акции, целящи да запалят сърцата на всички околни с думи като „българщина” и „български” започва от страстта на Мирянов-син към архитектурата. В един от първите си професионални проекти младежът решава да вгради древното свещенно послание на глаголическата азбука, за да носи тя енергията на словото, създадена преди векове от самите братя Кирил и Методий.

И планът му успява! Убеден, че нашата азбука е специална, дори божествена, Мирянов се вдъхновява да създаде и иновативен по своето съдържание късометражен филм с епични кадри от пещера Проходна, където Константин-Кирил Философ застава под отворите на скалите, а лъч светлина го огрява, сакаш самият Бог гали по главата своя скъп син. Сюжетът е силен, а кадрите – вълнуващи, а шумният успех на начинанието мотивира младежа да продължи със заснемането на образи и на други светци и библейски личности, превърнали се в митологеми.

 

Успехът на първия по рода си филм в България е чутовен, което още повече мотивира младия архитект да следва мечтата си за издигане на патриотичните чувства на нацията в култ. 

За посланията на видеата си Мирянов разчита на красиви гледки от родината – още един пълнокръвен израз на патриотизма на младия мъж.

А целта на архитекта е една – да мотивира новото поколение, да изгради у него самочувствие и гордост, да изтръгне корените на отрицанието, на пошлото, на грозното и сивото в очите на българите, да зароди една нова емоция, една нова искра, една нова надежда за настоящето и бъдещето на България.

Пламен Мирянов е в основата и на редица инициативи за съхраняване и обновяване материалната база на национални паркове и създаване на културни събития с образователен и патриотичен характер, представящи художествено слово пред ученици и студенти. А „заразяващите” му снимки и видеа вълнуват все повече българи.

Мирянов е истински представител на новото поколение, следовници на идеите на Вазов - добрият пример със „златно сърце” и искрени намерения е в основата на бъдещето на България! Епицентър

 

Леден Полет с балони над Рилските Езера / Winter balloon flight over the 7 Rila Lakes from Plamen Miryanov on Vimeo.

 

Леден Полет с балони над Рилските Езера

 

Полет с Балони над Седемте Рилски Езера

 

Добавете Вашия коментар

TOP