Пламен Бобоков показа чат с Борисов: Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия, да се видим

03 Юли 2020 | 07:11
0 коментара
Общество

Бизнесменът Пламен Бобоков е имал кореспонденция за скандала със задържания либийски танкер "Бадр" не само с президентския съветник Пламен Узунов, но и с премиера Бойко Борисов.

В ефира на Би Ти Ви той показа чат с министър-председателя от 31-и март 2019 г. В него Бобоков пише "Какво става, бос, задава се голям проблем с Либия" по повод задържан български кораб. На въпрос защо не се е обърнал към министър-председателя с "добър ден, г-н премиер" например, той отговори, че очевидно се е познавал отдавна с Бойко Борисов, но не били приятели.

 

Веднага след това той се срещнал с Борисов, който взел мерки, обадил се на либийския си колега и дори се видял с него.

 

Текстът на изпратеното от Бобоков съобщение до премиера гласи: "Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия, моля те да се видим за 10 минути и ти ще си прецениш. Много те моля, въпросът е много сериозен. Аз от утре до 9-ти няма да съм в БГ, затова давам зор". Борисов пита: "Какво е станало"?

Бобоков отговаря: "За кораба!!!", и след това Борисов веднага го приел.

 

По думите му пред bTV, вчерашната публикация в Twitter на главния прокурор Иван Гешев е злонамерено внушение. И каза, че бизнесът му няма нито един акт, а работи в чужбина, в Италия и Сърбия. 

От 66 тома с доказателства, в 64 тома не се споменава моето име. 5% от свидетелите твърдят, че ме познават, но никога не са работили с мен по този бизнес – за отпадъците, твърди Бобоков.

 

Не познавам зам.-екоминистъра Красимир Живков, категоричен беше той. Според него, липсата на доказателства срещу него и брат му е "причина за истерията при прокуратурата".

 

Според Бобоков, най-вероятно бившият директор на "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов е станал свидетел срещу Бобокови, защото е хванат с измама с ДДС и "щях да кажа по стара ченгенайска традиция" му е предложено това.

 

"С брат ми Атанас Бобоков не сме обвинени за търговия с влияние, а за престъпна група. Има впрягане на канали за втълпяване на вина, особено от страна на прокуратурата. Съжалявам, че съм си дал телефона доброволно вече. Спецчастите дойдоха на 28-и май. Бяха 24 души, тежко въоръжени, сякаш идват да арестуват наркобосове с частните им армии. Бяхме изненадани, защото нямаме нищо общо с италиански боклук. Изцепките на прокуратурата се превърнаха в "Холивуд прадакшънс". Нямаме нищо общо с боклуците в Червен бряг. Ние преработваме електролити и само 5,5% от отпадъците, които идват при нас, отиват в други фирми за допълнителна преработка. Има злонамерено отношение на Иван Гешев, защото с брат ми имаме по три деца и нямаме нито един акт за 28 години. Вече не вярвам на прокуратурата", коментира Бобоков. 

 

"Г-н Гешев сигурно има много сериозни обвързаности, като гледам какво се случва в България", заяви бизнесменът.

По отношение на постоянно публикуваните от прокуратурата чатове, Бобоков обясни и, че е писал SMS и на Борисов на 31 март, 2019 година. "Добро утро, бос. Задава се голям проблем с Либия, моля те да се видим за 10 минути". Става въпрос за случая с либийския танкер "Бадр". Премиерът предприе мерки", каза Бобоков.

По думите му, танкерът още е "пленен", макар случаят да е ясен!

А на въпрос какъв е неговият интерес за този случай, отговорът на Бобоков е, че това е лош имидж за България и пречи на неговия бизнес като цяло включително.

"Защо никой не разследва мафията, която краде цял танкер", попита той.

 

А що се отнася до публикувания чат с определението "Началника", Бобоков отвърна, че няма телефона на президента и прокуратурата го знае предвид доказателствата, с които разполага.

 

И не видя нищо нередно да търси висши държавни служители, за да говори с тях и да търси възможности за развитие на експортния си бизнес. Той не видя и проблем да препоръчва хора за дипломати, като уточни, че си има процедура и се избира според нея. На директен въпрос дали е правилно да получава съдебно решение, преди да бъде публикувано и това правова държава ли е, Бобоков отвърна с контравъпрос - правилно ли било една мафия да ни вкарва в черен списък с пиратство, визирайки "Бадр".

 

"Вие наистина сте много наивен - отдавна нещата не се случват по закон, всичко става с връзки", добави Бобоков към Антон Хекимян.

 

А на питане дали пак ще праща SMS-и на политици и дипломати да му вършат работата, отговорът беше: "Тежко му на един бизнесмен, ако един дипломат трябва да му върши работата", визирайки темата с ходатайстването за кандидати за дипломати. 

 

Под страшен стрес съм, с брат ми имаме обвинения за участие в престъпна група за внос на италиански боклук, което е абсолютно невярно. За търговия с влияние нямам обвинение, само съм свидетел, добави Бобоков.

 

По думите му, в България няма незаконен внос на италиански боклук – има си нотификации и документи. "Ние внасяме само скрап", уточни бизнесменът. Специално за вноса на скрап, Бобоков твърди, че се рециклират акумулатори и при процеса няма никакви отпадъци – само 3% шлака, а се усвояват 94,5% олово от тези акумулатори.

 

По отношение на случая от Червен бряг и дали боклуците там са от друг бизнес на Бобокови, отговорът беше: "Абсурдно".

 

Имаме 5,5% отпадък и го даваме за съхранение съгласно правилата, добави бизнесменът. Той каза, че от няколко години отпадъците оставали в България, но са предавани на лицензирани фирми за съхранение – преди това е имало износ в Германия. 600 000 евро струва сепарацията годишно, заяви Бобоков, който обясни, че с този бизнес не се занимава и е научил допълнителни данни чак заради разследването.

 

"Това е много сериозно организирано нападение срещу нас, брутално. Не мога да кажа каква е целта", каза Бобоков.

 

"Граждански дълг е , ако имаш възможност винаги да оказваш съдействие на стойностни хора, да бъдат забелязани. Това не е укоримо", заяви Бобоков по повод лобирането за прокурор на Русе и за дипломатите и посланиците, коитио лъснаха от скандалните чатове. "Препоръчваш хора, ако стават стават, ако не-не. Това минава през МС и президентската институция. Не виждам нищо укоримо. За случая с Ненов - изключителен патриот. Да, съден е, изтърпява си наказанията, да осъден е , но той има право на акт на милосърдие. За прокурора от Русе-не не съм искал, единственото, което исках да му дадат възможност", призна обвиняемия Бобоков.

 

На въпрос какви са отношенията му с друг обвиняем олигарх -Васил Божков, който завлече 700 млн.лв. от хазната и се укри в Дубай, русенския бизнесмен заяви, че са добри. "По-миналата година бяхме с Божков на яхта, посрещахме Джулай морнинг. Никога не сме имали общ бизнес, а общи кръгове на интереси, ходили сме 2-3 пъти за по 1 седмица на почивка", призна бизнесменът. 

 

Пламен Бобоков заяви и по адрес на вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, че е едно от големите му разочарования.

 "В момент на трудност се разбира кои са истинските ти приятели", добави той. Припомняме, че Каракачанов е кум на Бобоков. 

 

Той каза още, че не познавал бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков. "Срещу мен има 66 тома доказателства. В 64 от тях не се споменава моето име. 95% от свидетелите казват, че не ме познават. Липсата на доказателства срещу нас е причината за истерията в прокуратурата. Не могат да ни хванат, защото нямаме връзки с държавни поръчки. Представяте ли си с 25 млн. евро печалба на година да си рискуваме бизнеса за 600 000 лв.?", попита Пламен Бобоков.

Той потвърди истинността на чатовете с Пламен Узунов. "Не виждам престъпление във връзка с държавната администрация. Не съм назначавал посланици, не съм кадрувал, а съм препоръчвал най-добрите хора, защото има огромен дефицит. И Иван Гешев сигурно има сериозни обвързаности, като гледам какво се случва в България. Всичко е с връзки. Ако няма на кого да се обадиш, умираш прав", каза още бизнесменът.

 

Той допълни, че се познавал с президента Румен Радев, но се виждали само по официални поводи и дори му нямал телефона.

 

"Познавам Корнелия Нинова, откакто беше зам.-министър на Румен Овчаров. Оттогава не съм я виждала. Красимир Каракачанов ми е от най-големите разочарования. В трудни моменти човек разбира кои са истинските му приятели", каза още Бобоков, чийто кум е военният министър.

 

"Помогнали сме да се развият поне 30 милионери в България. В неделя се опитаха да залеят съпругата ми с помия разни сайтове - това е най-долното и гнусно нещо, когато някой се опитва да нападне семейството ти. Аз обичам своята съпруга и няма сила на света, която да ни разделят", каза още Бобоков. Според него, 100% той и брат му ще бъдат оправдани, но делото ще бъде държано максимално дълго на линия. Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP