Pirinsko.com пита: Изместен ли е Денят на будителите заради Хелоуин в Благоевград?

31 Октомври 2019 | 16:31
0 коментара
Любопитно

В навечерието на един от най-големите български празници, този на духовността -Денят на будителите, Pirinsko.com попита благоевградчани в анкета на страницата си, какво празнуват - Хелоуин или Деня на народните будители. Ето отговорите им:

"Празнувам, естествено, Деня на народните будители, въпреки че внучето ме попита: „Бабо, знаеш ли, че днес е Хелоуин?“. Прочетох интересна мисъл наскоро, която гласи, че когато американците започнат да си слагат мартеници, тогава може и ние да започнем да отбелязваме техните празници", пише Султана Сотирова.

"Хелоуин не е наш празник. Даже не трябва да става въпрос за неговото отбелязване. Твърде много народни будители имаме, за да почитаме чуждите традиции", категоричана е пък Антоанета Вълчева.

"За мен българският празник, който трябва да се отбележи, е Денят на народните будители.  Не признавам американския Хелоуин", подмята Георги Василев.

Ученичките Симона, Виктория и Нора твърдят: "Ние с нашите приятели ще отбележим Хелоуин. Ще си направим маскарад в училище".

Писателят Христо Йорданов пък твърди: "Всъщност няма нищо странно в това американският Хелоуин да бъде честван точно в Деня на народните будители. Българинът, и най-ученолюбивият дори, чуе ли "даскал" и се маскира. Българинът не обича да го учат, българинът обича да поучава другите. И най-добрият даскал не знае толкова, колкото него. И се маскира на Хелоуин, за да изгони будителите. Ами, толкоз...", коментира той в профила си. 

Факт е обаче, че въпреки, че е смятан за американски празник, с всяка изминала година Хелоуин се чества във все повече страни.

Много хора, които започват да честват този празник, са в неведение относно езическия произход на символите, украсите и обичаите му, повечето от които са свързани със свръхестествени същества и сили.

Името произлиза от английски език, от израза „All Hallows’ Even”, т.е. нощта преди християнския празник на Всички светии.

Днес Хелоуин означава забавления, зловещи шеги и вицове, а хората, които участват в тях, са облечени като вещици, върколаци, скелети, чудовища от всякакъв вид. Децата от западните страни отиват в техните общности, почукват на вратите на съседите и питат „Trick or Treat?” - Дяволия или почерпка, този въпрос е поставен като заплаха, ако съответният човек откаже да им даде сладкиши, те ще му направят една дяволия. Всичко това става вечерта на 31 октомври.

В средновековна Англия някои „ходели от врата на врата, като искали храна в замяна на молитва за мъртвите“ и носели „фенер от издълбана ряпа, чиято свещ представяла душа, затворена в чистилището“.

Добавете Вашия коментар

TOP