Пирин планина грейна върху камък в парка на Добринище

22 Септември 2018 | 17:43
0 коментара
Общество

Какъв е изгледът към Пирин планина от град Добринище? Всеки гост на курорта може да разбере, ако посети градския парк  на населеното място. Навръх празника на града – 22 септември, бе открит камъка, върху който е изобразен релеф с изгледа към красивата Пирин планина откъм Добринище. Автор на новата придобивка на местните хора е 28-годишният дърворезбар и художник Петър Чорев от разложкото село Елешница.

„Отне ми около месец работа. Направих го по идея на кмета на Добринище – Китан Галчев. Изляхме конструкция от бетон, върху нея поставихме камъка, който е дълъг около 2 метра, висок е над метър и половина, а е широк над 1 метър. Върху него съм изобразил двете реки Безбожка и Десилица, както и езера”, разказа Петър Чорев. Направена е и специална ВиК инсталация, като от два чучура тече вода в двете посоки на камъка. За да предпазят релефа от вандали, в района са монтирани видеокамери. Предстои поставянето на осветление, което ще направи релефа много ефектен в тъмната част на денонощието.

Миналата година Чорев измайстори скален барелеф на свети Георги над родното си село Елешница, над Долната махала, който бе осветен по-късно от свещеник. На 10 юли 2017 г. Петър грабнал чукове, секачи, длета, шлайф, маска и се качил в „ателието” си под открито небе. Цели 45 дни работил върху скалата, за да направи внушителната композиция – висока е 3,80 метра и е широка 3,30 метра. Изобразил свети Георги, който побеждава змея, за да пази селото от зло и беди. Барелефът в тъмното се осветява от специални светлини.  

Добавете Вашия коментар

TOP