Пилотен проект за спешна помощ в Банско

06 Юли 2018 | 10:29
0 коментара
Общество

Четирима опитни експерти в сферата на здравеопазването, водени от уважавания от мен проф. д-р Румен Пандев, посетиха на два пъти гр. Петрошани в Румъния, за да се запознаят отблизо с румънската система за спешна помощ.

Петрошани се намира в подножието на Карпатите, разполага със ски зона и е подобен на Банско в много други отношения. Въведен от държавният секретар по здравеопазването с палестински произход - д-р Раед Арафат, моделът е признат за една от най-модерните и ефективни системи за бърза помощ в Европа. В резултат, д-р Арафат е обявен за национален герой.

На практика т.нар. система "SMURD" се основава на наличието на три нива на екипи, в които са включени и пожарникари, като така се използва и техния капацитет. По този начин се постига по-рационално използване на държавните ресурси, и по-бързо достигане до нуждаещите се пациенти. 

Деловите пътувания се осъществиха в рамките на защитения от тях проект „Трансфер на иновации в здравеопазванетo“, и е поставен за задача да се проучи и въведе пилотно в Банско румънската система.

Заедно с експертите ще се инициира среща с ръководството на здравното министерство, за да се потърси съдействие за въвеждане на пилотния проект.

Добавете Вашия коментар

TOP