"Пикото" е най-продаваната дрога за сезон 2015 по Черноморието

20 Септември 2015 | 17:06
0 коментара
Криминално
Пикото е най-продаваната дрога за сезон 2015 по Черноморието

Пикото е наркотикът на сезон 2015 и причината за това е една - действа почти като кокаина, но е три пъти по-евтин, показват анализите от вече отминаващото лято.

Метамфетаминът тонизира, дава прилив на сила, чувство за величие и изостря сетивата, пише столичен ежедневник. Сърцето работи на тройни обороти, а тези, които го вземат, могат да не спят по две-три денонощия, описват запознати действието на пикото.

Освен тийнейджъри към синтетичната дрога все по-често посягат и хора в зряла възраст, които искат да бъдат по-трудоспособни. Най-често това били таксиметрови шофьори, бармани и сервитьорки, студенти, разкриват бургаски криминалисти.

А за да си доставят необходимото количество "безплатно", те неусетно се превръщат и в дилъри на дребно - купуват грам, разреждат, остават една доза за себе си и другите пускат срещу заплащане на приятели и познати.

Заедно със синтетиката изключително оборотна през сезона е марихуаната.

Две неща никой не може да каже за Слънчев бряг - точния брой на туристите, които почиват тук, и количеството на изпушена трева.

Основната група туристи е от 18 до 35 години, ако всеки от тях дръпне поне по една цигара, а тя никога не е само една, се получава колосална цифра, коментира собственик на заведение с 20-годишен опит в комплекса.

Иван И. е от вътрешността на страната и работи като барман в Слънчев бряг. На 2 септември районният съд в Несебър одобри сключеното между него и прокуратурата споразумение, съгласно което Иван признава, че е спипан с коноп. Това се е случило на 15 август малко след полунощ до общежитие в западната част на курорта.

Понеже количеството е малко - две цигари, и му е за първи път, е освободен от наказателна отговорност и е глобен с 1000 лв.

Иван е един от десетките, хванати с дрога при рутинни проверки или спецакции в най-големия черноморски комплекс.

Глобата от 1000 лв. е "средностатистическата" санкция, която се прилага за притежание на наркотик и извършителят е с чисто досие.

Когато дрогата е малко, няма основание да се повдига обвинение за разпространение, освен ако реализацията не е в момент на продажба, признават полицаи.

Всички са наясно обаче с трика на дребните дилъри - носят в себе си по доза-две, останалите са скътани в тайник за следващия клиент. Затова винаги се претърсва жилището или квартирата.

Понякога допълнителни дози изскачат и там, но опитните дилъри използват други места, които нямат пряка връзка с тях.

С десетина дози - коноп и амфети - около 30 минути след полунощ на 2 август пред заведение в Равда е хванат студентът М. М. През деня младежът припечелва като спасител на плажа, но въпреки това кара БМВ Х5.

Той също е осъден по бързата процедура. Количеството е твърде голямо, за да се размине с глоба. Споразумява се с прокуратурата за 4 месеца условно.

От началото на сезона в графика на съда има поне по едно дело по този текст от закона и обикновено се приключва по бързата процедура. Многото 24-часови задържания с марихуана и синтетика са типични за всяко лято, разликата тази година е в броя на образуваните досъдебни производства за притежание и за разпространение на наркотични вещества - те са скочили над два пъти. До момента са 230 при 160 за 2014 г., казва началникът на РУП - Несебър, Живко Даскалов.

Успяхме да постигнем този резултат, защото работим основно върху конкретните лица, които разследваме за грабежи, кражби от хотели. Дрогата винаги върви с подобни престъпления, коментира Живко Даскалов. Преди да поеме най-горещото полицейско управление това лято, той бе топкриминалист в областната дирекция на МВР в Бургас. Другата разлика предишните сезони е, че през последните месеци има няколко по-мащабни реализации, свързани с "готвенето" на т.нар. дизайнерска дрога.

Разбитите в Бургас и Слънчев бряг нарколаборатории за синтетична дрога са общо пет,

две от тях в началото на септември. Логично е да са на тези места, обикновено дрогата се произвежда близо до районите, където се продава, а Бургас и топкурортът са най-активните пазарни терени, коментират запознати с наркоразпространението./ПИК

Добавете Вашия коментар

TOP