Певицата Мариана Попова подкрепи протеста на майките на деца с увреждания

29 Октомври 2018 | 19:51
0 коментара
Общество

С песента "Вървят ли двама" и певицата Мариана Попова подкрепи майките на деца с увреждания, които за поредна вечер се събраха пред стълбите на Партийния дом. Искам да знаете, че не сте сами, обърна се певицата към събралите се протестиращи, които тази вечер бяха по-малобройни в сравнение с предните вечери.

Една от майките Весела Одажиева заяви пред БГНЕС, че макар и в по-малък числен състав не означава, че майките са се отказали. Те ще продължат да протестират, докато не получат исканата оставка на Валери Симеонов.

На въпрос как гледат на твърденията, че са платени и зад тях стоят различни партийни интереси, Одажиева заяви, че гледат с насмешка и ако бяха платени, щеше да има много по-голяма численост от протестиращи.

Митингът минава мирно, без напрежение под полицейско присъствие с викове Валери! Позор, оставка и затвор! Шествието на майките тази вечер беше до Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Припомняме, че акциите на майките през последните няколко вечери премина с дежурните шествия по бул. „Дондуков“, хвърляне стотинки пред Министерски съвет, обстрелване с яйца и тоалетна хартия по централата на НФСБ. През различните дни акцията беше подкрепена от певци, културни дейци и общественици. Шествието срещна подкрепа от минувачи и живеещи в близките сгради.

Сред тях имаше и такива, които поискаха премиерът Бойко Борисов да вземе отношение и да освободи Симеонов, защото според недоволните, неговото оставане в политиката е немислимо след обидите, които им е нанесъл. През миналата седмица майките се обявиха и против предложението на ГЕРБ начело на Националния съвет за хората с увреждания да остане социалният министър, а не ресорният вицепремиер, както предвижда текст в новия закон.

Предложението на управляващите дойде след като се оказва, че това следва да бъде Валери Симеонов, за чиято оставка протестиращите майки настояват.

В петък (26 октомври) протестиращите проследиха в парламента приемането на първо четене на Закона за хората с увреждания. Законопроектът е внесен от Министерски съвет и предвижда от 1 януари 2021 г. да се създаде Държавна агенция за хората с увреждания, която да изготвя индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика в тази област.

Със закона се създава Съвет за наблюдение, който да гарантира защитата на правата и да извършва дейности по насърчаване, защита и наблюдение на прилагането на Конвенцията за правата на хората е увреждания. Определят се още нови форми на подкрепа, идентифицирани чрез индивидуална оценка на потребностите. Новият подход при изготвяне на индивидуалната оценка предвижда тя да се извършва от специализирани отдели към дирекции „Социално подпомагане".

Специализираните отдели ще бъдат сформирани от квалифицирани експерти, обучени за работа с хора с увреждания. На законово ниво се предвижда определянето на конкретните видове подкрепа, състояща се от два компонента - месечна финансова подкрепа, която компенсира разходите, както и целеви помощи съобразно вида на увреждането и в зависимост от потребностите на оценяваното лице. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP