Петък 13-ти - Суеверие или дяволски ден

13 Октомври 2017 | 07:38
0 коментара
Общество

Днес попадаме в особено съчетание, което кара много хора да се чувстват неспокойни. Петък, 13-ти е и има пълнолуние. Това се случва изключително рядко. Следващият път, когато тези две неща ще се събират е 2049-та За последен път се е случило е на 13 октомври 2000-ната.

И така нека потърсим корените на този страх. В много страни на света суеверните хора се боят от петъка, когато той съвпадне с 13-то число. Те очакват неприятности и се стараят да не взимат сериозни решения, а всички беди, които им се случват приписват на фаталния ден.

Някои особено суеверни хора в петък 13-ти се затварят цял ден вкъщи, не отговарят на телефонни обаждания, не поглеждат през прозореца, не отварят вратата на никого, очаквайки с нетърпение минутата, в която ще завърши денят.

Страхът от „петък 13-и” се нарича „параскевидекатриафобия”. Както сами се сещате, думата е гръцка и е съставена от три други – „параскеви”, което означава „петък”, „дека триа” е „тринадесет”, а „фобия” е „страх”.

Страхът от този ден има корени в древността. Според някои стари поверия в петък 13-ти си правели сборище 12 вещици, събирали се таласъми и всякакви тъмни създания и в самия разгар на веселието, когато изгрявала пълната луна се появявал Сатаната.

Някои смятат, че именно в петък 13-ти Адам и Ева са откъснали забранения плод и в такъв зловещ петък Каин убил брат си Авел. Разпятието на Христос също е в петък.

Съществува още едно основание петък 13-ти да се нарече черен. И това е реален исторически факт. На 13 октомври 1307-ма по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Британската мълва пък носи следната легенда. В края на 18 век страхът от петък 13-ти станал толкова разпространен сред англичаните, че властите на Острова решили публично да докажат абсурдността на суеверието. Построили  кораб, който бил наречен “Петък”. Строителството му започнало в петък 13-ти. На вода бил спуснат също в петък 13-ти и излязъл в открито море отново в петък 13-ти. Оттогава никой не видял кораба и не чул вест от екипажа.

Досега много моряци отлагат под различен претекст да излизат в открито море в този ден.

С петък 13-ти е свързано и едно от най-големите корабокрушения на 20 век. В петък 13 декември 1907 година един от най-големите за времето си кораби – построената през 1902 годна седем мачтова шхуна “Томас Лаурсон” се разбила в рифовете.

На 13 април 1970-та експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Страхът от числото 13 е силен и днес. Повече от 80 процента от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.

Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), Чарлс Менсън (Charles Manson), Джефри Дамер (Jeffrey Dahmer), Теодор (Тед) Бънди (Theodore (Ted) Bundy) и Хенри Лий Лукас (Henry Lee Lucas).

Според законите на американския щат Индиана в петък 13-ти всички стопани на черни котки, трябва да пускат питомците си на разходка на улицата, само ако им сложат звънче на нашийника.

За да избегнете страшните последствия от този “черен” ден според народните поверия трябва просто да поседите в църквата.

Петък 13-ти - Суеверие или дяволски ден

Добавете Вашия коментар

TOP