Петвековен дъб в Ракитна цери деца!

25 Юли 2018 | 11:33
0 коментара
Общество

Петвековен дъб с магическа сила лекува деца!

Чудодейното дърво в симитлийското село Ракитна привлича миряни от цялата страна. За дъба се носят легенди, но хора са категорични, че са успели да намерят изцеление край стъблото и корените му.

"Всеки човек, който се докосне до дървото, може да усети енергията му. То отървава душата от зли сили, а тялото - от болести. Най-голямо влияние има върху децата, защото те са с най-чисти души и бързо приемат положителната му енергия. Всеки, който вярва в чудеса, може да се докосне до дъба и да открие своето изцеление", коментират миряни от Ракитна.

Друго поверие гласи, че вярващите, които пренощуват под дъба в навечерието на Илинден, също ще получат от чудодейната сила. Затова традиционно по това време на годината миряни от цялата страна се стичат към оброчището.

Преди 15 години местните хора събират дарения и издигат параклиса "Св. Илия" под дебелата сянка на вековното дърво. Тази година там водосвет отслужи отец Яне, а стотици хора се наредиха около дъба, за да го прегърнат. Първи преминават децата, които трябва поне една минута да гушкат стъблото. И скоро след това болестите им изчезват, категорични са вярващите в чудодейната сила.

"Вековният дъб е голямата ни гордост. Вярно е, че може да лекува болни хора. Но край селото имаме и друга впечатляваща забележителност - 22-метров кръст, който ни пази от беди", категоричен е Стефан Костов, кмет на Ракитна.

Християнският символ бе вдигнат миналата година навръх Кръста над селището, като може да бъде видян отдалеч и със светлината си показва пътя към Гърция. Огромната конструкция бе поставена точно до паметника на върха, който е символ на свободата на Симитли и всяка година на 3 март събира стотици родолюбци, които се покланят пред паметта на своите освободители.

Добавете Вашия коментар

TOP