Петричките кредитни милионери загубиха здравноосигурителни права, само Чомбе се отчита от Австрия с по 18,60 лв. месечно

31 Януари 2018 | 21:23
2 коментара
Общество

Петричките кредитни милионери от зората на демокрацията и представителите на втората милионерска вълна, заляла южния град, масово са обявили бойкот на българското здравеопазване и отдавна са загубили здравноосигурителните си права, ако въобще някога са ги имали. Това показва справка в електронните регистри на Националната агенция за приходите, където срещу единния граждански номер всеки може да провери кой е изряден към Здравната каса и кой си плаща на ръка здравеопазването, ако му се наложи.

  Точно 1288.60 лв. към днешна дата дължи за здравното си осигуряване един от легендарните   навремето петрички богаташи – Живко Томов, с прякор Фашиста. Той не е плащал вноските си от декември 2012 г. и сумата му се е натрупала до ноември 2017 г. Самите здравноосигурителни вноски, които висят на Фашиста за плащане, са 1025.60 лв., но към тях има и наказателна лихва от 263.00 лв. Ако днес, 31 януари 2018 г., Томов не се издължи към касата, от утре към борча ще се добавят още 18,40 лв. за декември 2017 г., а от следващия месец сумата ще набъбне с новата вноска от 20.40 лв., която е в сила от януари тази година. Отделно, НАП предупреждава, че при невнасяне на сумата до 30. 01.2018 г. калкулаторът ще му начисли още законна лихва.

Много вероятно е известният петрички милионер от началото на прехода да не плаща поради липса на пари, защото той е един от най-изпадналите финансово бивши паралии. През 2014 г. Фашиста поиска от съда да обяви фалит на единствената му фирма “Омега комерс”, регистрирана още през 1993 г. В мотивите си Томов посочи, че от 2009 г. фирмата му е изпаднала в невъзможност да покрива задълженията си – банков кредит за 185 000 евро, срещу който е ипотекирала хотел в Мелник, по кредита са платени само около 2000 евро, а за останалата сума заедно с лихвите и разноските Томов бе осъден от банката. По тази причина още тогава частен съдия-изпълнител обяви за продан хотелския комплекс в Мелник, а лизингова компания си взе обратно джип “Гранд Чероки” на стойност около 45 000 евро и остави Фашиста без кола.  Заради друг кредит от 300 000 лв. ипотекиран се оказа и ресторантът му край Петрич, а от 6 години поредният съдебен изпълнител се опитва безуспешно да продаде и комплекса му „Тумбите“ в петричкото с. Дрангово. Специално за „Тумбите“ поредният търг е насрочен след седмица на цена, спаднала наполовина от първоначалната оценка – сега е около 416 000 лв.   Според петричани Фашиста от години живее в хотела в Мелник, за който така и не се намери купувач, а след като съдът обяви фалита и на фирмата на съпругата му “Лореал-Петрана Томова”, тя се засели в София.

1288.60 лв. на Здравната каса дължи и Костадин Хаджииванов-Коце Маца. Бившият президент на ФК „Беласица“ е зарязал плащанията си към Здравната каса още в момента, когато бе задържан в Гърция за контрабанда на цигари. Коце Маца, който доста време търка затворническите нарове в южната ни съседка и в Германия, където също му бе повдигнато обвинение за незаконен внос на папироси, теоретично от много време е в нелегалност, на практика на няколко пъти през последните години отскача до Петрич да види баща си бай Страхил, но явно при тези инцидентни завръщания в родината хич не му е до борча към българското здравеопазване.   Петричани са категорични, че той не само може с джобните си пари да стане отново редовен здравноосигурен гражданин на България, но и да купи цялата Здравна каса, защото в момента печели милиони месечно от черно тото.

Освен това юристи твърдят, че в правния мир на Наказателния кодекс понятие черно тото изобщо не съществува, поради което никой не може да го пипне за сегашния му начин да си изкарва хляба. Според последните твърдения на българските спецслужби Коце Маца живее в Германия, но е малко вероятно да се осигурява здравно и там.  Именитият съгражданин на Фашиста и Коце Маца – Костадин Лялев, е с една идея в по-благоприятна позиция от тях по отношение на здравноосигурителните му права. Той също ги е загубил още през 2012 г., но миналата година спорадично е плащал, когато са му оставали по 18,40 лв. в излишък, поради което като неплатени месеци му се водят само януари, февруари, юли и август 2017 г. Ако е решил да си възстановява правата, Лялето трябва да започне да го прави всеки месец и при това положение ще се ползва от екстрите на българското здравеопазване като безплатен преглед при джипи и едно направление за специалист месечно чак през август 2022 г.

Малко вероятно е обаче това да се случи, тъй като преди 3 г. и той бе погнат от частни съдебни изпълнители. Те обявиха за продан дома му на ул. „Тракия“ 10 в Петрич и така окончателно го откъснаха от родния град – след като последователно загуби хранителните си магазини в общината с марката „LIALEV“, ресторант „Яворите“, спортната база „Цар Самуил“, ресторант „Старата Петра“ и радио „Петра“, Лялето се изсели с цялото си семейство в София и тъй като не поддържа връзки с никого от Петрич, съгражданите му са в пълно неведение с какво се занимава сега.  На обратния полюс е другата милионерска легенда на Петрич – Иван Кочев-Чомбе. От години той живее предимно в Австрия, но всеки месец в България внася по 18,40 лв., за да запази здравноосигурителните си права. Тази сума едва ли е проблем за Чомбе, който през 2012 г. стана архонт заради дарение от 200 000 лв., направено на Българската православна църква.  Всъщност едва ли Чомбе ще се възползва от българското здравеопазване, защото той напусна страната доста обиден на българите, че през 2012 г. не припознаха като първа политическа сила т.нар. партия „Гражданско обединение за реална демокрация“ /ГОРД/, в чието централно бюро Чомбе беше член. Тогава петричкият милионер обиколи цяла България с убеждението, че ГОРД ще спечели 98% от гласовете и че Слави Бинев ще бъде следващият премиер, но изборният резултат му заби сериозен шамар.   Според стари справки между 1990 и 1995 г. само в Петрич банки раздадоха около 3 млрд. лв., повечето от които така и не бяха върнати. През тези години със статут на милионери се сдобиха Иван Кочев-Чомбе /фирма „Ванеса“/, Цветан Караиванов /фирма „ВМС“/, Живко Литов /фирма „Житан“/, Костадин Лялев, Живко Костадинов /фирма „Зрил“/, Фашиста.   Днес никой от тях не е в Петрич. Живко Литов построи черква в Мелник върху останки отпреди 15 века и къща в съседство, известна като „Литовата“, и в момента е комшия на Фашиста. Ж. Костадинов-Зрил живее в Пловдив и преди няколко години хвърли „бомбата“, че смята да построи в с. Коларово дом за възрастни, но идеята му май пропадна.   ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

RIP публикува:
31 Януари 2018 | 23:22
Живко Костадинов (Зрил) се спомина миналата година, мир на праха му - http://struma.bg/петрич-се-прости-с-първия-милионер-чер/
Žoro публикува:
31 Януари 2018 | 21:42
А колко от братята Римляни плащат здравни осигуровки? Направете такава справка, а не да ни занимавате с такива кредитни босове. Защото те са лесни, могат да се лекуват където искат! Ние нямаме болница, и мангалите се лекуват БЕЗ ПАРИ! Даже и не си плащат таксите в болницата. Лично пред мен една циганка нямаше пари да си плати таксата за да и вземат кръв и урина, и от неудобство я пуснаха без да плаща. Защото ги е страх да не ядат бой докторите!

Добавете Вашия коментар

TOP