Петричкият общински съветник Живко Карадалиев осъди прокуратурата след оправдателната присъда за „мазната афера”

07 Февруари 2019 | 07:08
0 коментара
Общество

Петричкият общински съветник Живко Карадалиев осъди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата след оправдателната присъда по така наречената „мазна афера“.

Окръжен съд – Благоевград му присъди обезщетение от 31 000 лв. за неимуществени вреди, които претърпял заради неправилно обвинение и забавено правосъдие. В исковата си молба той посочва, че наказателното производство срещу него продължило общо 9 години, 4 месеца и 15 дни.

На 2 август 2005 г. прокуратурата и органите на МВР предприели действия по задържане и повдигане на обвинение на него и на останалите посочени участници в деянието. На същата дата той бил в офиса на неговото дружество, а полицаите посетили дома му, в който се е намирала неговата майка, и я предупредили да каже къде е, за да бъде арестуван. На нея й прилошало и се наложило да бъде извикан лекар и Спешна помощ. На 5 август той лично се е явил в Окръжна прокуратура, след като разбрал от медиите, че е издирван. Там е задържан за 24 часа, повдигнато му е било обвинение и бил изправен пред съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”. Наказателното производство   приключило на 20.12.2014 г., когато влязло в сила решението на Апелативен съд – София, с което е потвърдена оправдателната присъда на Окръжен съд – Благоевград.

Първоначално Живко Карадалиев бил обвинен за контрабанда, след това обвинението е променено за данъчно престъпление. Наказателният процес причинил на неговата малолетна към онзи момент дъщеря неудобство, която била подложена на подигравки в училището, в което е учила. Той самият  преживял срам, унижение и обиди, изразяващи се в това, че след като му е била наложена мярка за неотклонение „парична гаранция”, разследващите органи не са свалили от списъка на издирваните лица името му. В резултат на това имал инцидент, при който пътувайки с негови контрагенти, бил задържан на караулка край София, вързан с белезници за метален парапет, където е престоял часове, докато бъде установено дали е издирван. При същия инцидент бил закаран с арестантски автомобил в ареста в Студентски град, където целият следобяд до 19 часа вечерта е бил държан с криминално проявени лица. Разследването причинило на него и на най-близките му хора стрес поради честите призовавания за разпит, проверки в търговските дружества, в които е бил съдружник.  Поради изисквана му периодично данъчна и банкова информация по разследването бил злепоставен пред различни институции и това уронило името му на бизнесмен и му бил отказван финансов ресурс за развитие на търговската му дейност. Тъй като наказателното производство продължило извън разумните срокове, през 2015 г. подал заявление до Инспектората на ВСС за определяне на обезщетение за забавено правосъдие, където му предложили 2200 лева, но той не приел. Пред Окръжен съд – Благоевград петричкият общински съветник претендира за обезщетение от 100 000 лв. по ЗОДОВ. От Окръжна прокуратура оспорват иска за забава с аргумента, че разследването е било проведено за разкриване на престъпно деяние с усложнена правна и фактическа обстановка на четири лица, като били разпитвани свидетели от различни райони на страната, включително и от Гърция. Прокуратурата сочи, че съдебната фаза на целия наказателен процес е с продължителност 7 години, в които са проведени 41 броя заседания, като на 7 от тях не е даван ход по причини, свързани с процесуалното поведение на ищеца и неговите защитници, като продължителността на съдебната фаза не може да ангажира отговорността на прокуратурата.

В хода на делото са разпитани свидетели, които разказват как се е отразило продължителното дело върху Живко Карадалиев и близките му.  Сред тях е  негов приятел, на когото се обадила по телефона майката на Карадалиев след посещението на полицаите в дома й. Тя била много разстроена и когато отишъл в дома им, я заварил свлечена на стълбите да плаче, поради което извикал Спешна помощ и лекарят й поставил инжекция. Същият свидетел бил с Карадалиев, когато е арестуван на Южната пътна дъга на столицата, а след това откаран в полицейско управление в район Студентски град. Задържането  било направено пред негови партньори чужденци, без да получат каквото и да е обяснение. След освобождаването му от ареста Карадалиев помолил приятеля си да го закара до аптека, за да си купи лекарства. Живко Карадалиев твърди, че тези събития довели до разрушаване на бизнеса му, а той от весел, общителен човек станал меланхоличен и потиснат и след образуване на наказателното дело закрил фирмите си.  Най-голямата болка, която изживял, е, че детето му отказвало определен период от време да се вижда с него, защото се е срамувало от съучениците си, като първите дни след задържането му дори отказвало да ходи на училище. Това потвърждава в свидетелските си показания и бившата съпруга на Карадалиев. След преценка на доказателства окръжният съдия Миглена Йовкова осъжда прокуратурата да изплати на Карадалиев обезщетение от 6000 лв. за продължителното разследване и още 25 000 лв. за незаконно обвинение, по което е оправдан. Решението подлежи на обжалване пред САС.

Припомняме, че делото по така наречената „мазна афера“ срещу съпруга на ексдепутатката от НДСВ Теодора Дренска – Цанко Дренски, и петричкия бизнесмен Живко Карадалиев приключи с оправдателни присъди и за двамата през април 2014 г. в Окръжен съд – Благоевград. На петата година от съдебния процес и на деветата след  шумния им арест при акция на РЗБОП  двамата бяха напълно оневинени по обвинението, че са  укрили данъци за близо 200 000 лв. при внос на рапично олио от Гърция. Според тезата на обвинението  през юни 1998 г. Цанко Дренски договорил внос на рапично масло с гръцка фирма при цена 765 долара за тон. При излизането на стоката на ГКПП – Промахон всичко било наред, но на вътрешната митница в град Сандански нещата се променяли. Там шофьорите на цистерните с олио били чакани от Петков или Стоянов и упътвани към складовете на Дренски, където понякога бил и Карадалиев. Фактурите за стоката били подменяни с други, като на новите фактури пишело, че олиото струва 300 марки за тон, вместо реалните 765 долара. Експертиза установила, че подписите под тях са фалшиви и имитират тези на гърците, от които било купувано олиото. Окръжният съдия Иво Харамлийски отсече, че няма доказателства, че Дренски и Карадалиев са ползвали документи с невярно съдържание – фалшивите фактури, послужили за укриване на данъци,  ги оправда. Няколко месеца преди това съдът прекрати  наказателния процес срещу другите двама обвиняеми Георги Стоянов и Лъчезар Петков заради изтекла давност на престъплението. САС потвърди оправдателната присъда на Живко Карадалиев.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP