Петричкият депутат Стоян Божинов изригна: Кремацията е за езичници!

19 Декември 2019 | 14:12
0 коментара
Политика

Кремацията е за езичниците! Така избухна депутатът от ВМРО Петрич Стоян Божинов и хвърли в ступор останалите си колеги в парламента. Причината - в избирателния район на войводата от Петричко се очаква да бъде построен крематориум в местното село Кърналово.

"Кремацията е в разрез и с християнската религия. Бог е създал човека от пръст и след приключването на земния му път, тленните останки трябва да бъдат предадени обратно на пръстта, от която сме произлезли. Това е християнската вяра и такава е християнската практика. Така са погребвани дедите ни. Всеки кръстен християнин следва да бъде погребан като такъв, а не като езичник", обясни мотивите си да поиска забрана за строежа депутатът. Божинов, който наскоро стана част от състава на парламента след местния вот, призна, че ще подкрепи местните жители в протеста им срещу кремациите в региона. По думите му актът на изгаряне на мъртъвци е "за езичниците", а Петрич не е готов да посреща мъртъвци от чужбина. В града се говорело, че фирмата, която е поискала разрешение на строеж на крематориума заради близостта с гръцката граница.

"Не ни казаха коя е фирмата, въпреки че имахме запитване към РИОСВ. Има съмнения, че ще се докарват мъртъвци от Гърция, които да бъдат изгаряни в Петрич", възмути се народният представител. Божинов е категоричен, че и синодът е против новото съоръжение. Действително проверка на "България Днес" установи, че Неврокопският митрополит Серафим също има становище, че кремацията противоречи на православната вяра. Синодът е обявил несъгласие със строежа на крематориума.

Междувременно депутати разказаха, че колегата им Божинов решил да погне и тях. Бившият криминалист и настоящ избраник настоява всички по високите етажи на властта да се тестват за наркотична зависимост. "Редно е всеки избирател да знае дали този, за който ще даде своя глас, има наркотична или друг вид зависимост. Всеки, който не се подложи в лицензирана лаборатория на този тест и отказва, явно има какво да крие", мотивира се депутатът. Той обяви, че е дал личен пример, като си е направил наркотест във ВМА. Резултатът е отрицателен.

Добавете Вашия коментар

TOP