Петричкият бизнесмен Хр. Мазнейков отнесе глоба от 50 000 лв. заради отклонения в бензина, който продава

20 Януари 2017 | 19:01
0 коментара
Общество
Петричкият бизнесмен Хр. Мазнейков отнесе глоба от 50 000 лв. заради отклонения в бензина, който продава

Районен съд - Петрич потвърди санкция от 50 000 лв. на фирмата на бизнесмена Христо Мазнейков „Мери ММ” ООД за отклонение в бензина, който предлага. Това установили инспектори от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ при проверка в автокомплекс „Феникс - ММ" на изхода за Златарево, който бил управляван от петричката фирма.

Инспекторите Георги Ценев и Виктория Николова взели контролна и арбитражна проба от течно гориво - автомобилен бензин А 95Н от бензиноколонка №1, което било налято в метални съдове за изследване. След изпитване на контролната проба в стационарната Изпитвателна лаборатория за горива, смазочни материали и присадки към ДАМТН в София е установено съдържание на биогориво в течно гориво в разрез с допустимата норма. Съставен е констативен протокол за несъответствието, който е изпратен на петричката фирма и от тяхна страна било поискано да се направи изпитване на арбитражната проба. Такова не се състояло, тъй като представител на фирмата не се появил на посочената дата за изследването.

Впоследствие на управителя на дружеството е изпратена покана да дойде, за да му бъде съставен акт за административно нарушение, но след като това не се случило, му бил изпратен по пощата чрез кмета на община Петрич. Въз основа на акта на дружеството е наложена имуществена санкция в размер на 50 000 лв. от председателя на ДАМТН. Наказателното постановление е обжалвано в РС - Петрич от фирмата, която твърди, че не са спазени изискванията за начина на вземане, съхранение и транспортиране на контролните и арбитражните проби, което е довело до манипулиране и неправилното отчитане на показателя биоетанол и етери от биоетанол. Освен това проверяващите не са установили какво е количеството на така нар. “мъртъв обем“ на резервоар според техническата документация. В хода на делото е назначена експертиза и вещото лице прави извод, че взетата проба не е представителна за целия обем на съдържащото се в резервоара гориво. Преценката на съдията е, че нарушението е доказано и потвърждава наказателната санкция от 50 000 лв. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Благоевград. Струма

Добавете Вашия коментар

TOP