Петричанка: От чешмите тече ръждива вода! ВиК - шефът: Ако жегите продължат още два-три дена, ще стане страшно

22 Юни 2016 | 13:48
2 коментара
Общество
Петричанка: От чешмите тече ръждива вода! ВиК - шефът: Ако жегите продължат още два-три дена, ще стане страшно

От няколко дни в чешмите в Петрич тече ръждива вода. Във Фейсбук страницата на южния град вчера се появиха критични коментари по този повод. Магдалена Атанасова написа: „ВиК раздава безплатно „кафе” тази сутрин - и в момента тече тази гадост...”.

Коментарът е илюстриран със снимка на чаша с... 23 души са харесали този коментар, а Мария Якова е потвърдила: „Да, така е…” Петрана Янчева допълва темата: „Това е от години, само пари събират и нищо не правят”.

По града имаше и коментари, че по необясними причини в Петрич след всеки дъжд водата в чешмите е кална.

Вчера управителят на ВиК - Петрич Илиан Ушев коментира: „Подобни твърдения са спекулативни. При нас няма оплаквания от качеството на водата. Тези твърдения целят да се създаде напрежение сред населението. От Регионалната инспекция по околната среда и водите всяка седмица ни правят проверка на водата. Разбирам, ако има оплаквания след авария, тогава е възможно във водопровода да попадне малко кал. Но в момента подаваме вода от сондажите и тя е абсолютно чиста и годна за пиене. Искам да призова хората да бъдат по-пестеливи с водата, защото ако жегите като днешната продължат още два-три дена, ще стане страшно”, каза Ушев.

Междувременно кметовете на 4 села от Кулско-Марикостинския район Марикостиново, Капатово, Кромидово и Долно Спанчево – Гергана Тодорова, Андон Илиев, Христо Тумпалов и Силвия Мицева, вчера се срещнаха с кмета на общината Димитър Бръчков заради стария проблем, който се повтаря всяка година през лятото в техните населени места - липсата на вода. Срещата е по инициатива на председателя на Сдружението на селските кметове АСКЕР Гергана Тодорова. 

Водата в тези 4 села се осигурява от УВЕКС - Сандански от водохващане над село Петрово. Всяко лято жителите на четирите села остават за дълги периоди от по няколко дни без вода.  През последните 6 дни чешмите в селата отново са били сухи заради аварии в Катунци и Долно Спанчево.

Кметовете на четирите села поискаха спешна среща в разширен формат с ръководствата на ВиК - Петрич и УВЕКС - Сандански и кметовете на Петрич и Сандански Димитър Бръчков и Кирил Котев. Управниците на селата настояват за увеличаване на дебита на водопровода от Петрово и за контрол осигурената вода да не се използва за поливане.

Кметовете на четирите села се оплакаха и от лошата комуникация със служителите на водните дружества в Петрич и Сандански.Струма

Добавени коментари

Аматьори публикува:
22 Юни 2016 | 14:41
Ама ако не са те ти с дипломата ли ще оправяш постоянните аварии ВиК Петрич е в критично състояние работи се както може и с каквото може до като се краде се ще е така няма управия
Красо Зелето публикува:
22 Юни 2016 | 13:57
Ушев, да си ядеш ушите! И всички работещи във ВиК са нескопосници! Като се почне от Даро "Петело" та се стигне до инкасаторите. Всички са без нужните дипломи! Аматьори неземни!

Добавете Вашия коментар

TOP