Петричанинът Николай Николов е първият световен шампион по бразилско жиу-жицу за България

27 Август 2018 | 21:49
0 коментара
Спорт

В американската столица на хазарта Лас Вегас Николай Николов стана първият българин световен шампион по бразилско жиу-жицу в най-голямата световна федерация International Brazilian Jiu Jutsu Federation (IBJJF). Въпреки разкъсаните връзки в дясното рамо състезателят на столичния клуб „Зенит” победи на финала в категория до 94 кг с явно превъзходство 21:0 точки представителя на домакините Брат Филипс.

„В началото на схватката видях, че съперникът води с 9:0, и си помислих, че трябва да рискувам, за да наваксвам сериозното изоставане. Накрая се оказа, че съдиите са се объркали и бяха сложили моите точки на него. Радвам се, че постигнах това, за което дойдох, и благодаря на съпругата ми Силвана Николова за разбирането и подкрепата. Този успех е наполовина неин”, каза развълнуван по телефона от Лас Вегас първият ни световен шампион в бразилското жиу-жицу Николай Николов.
Шампионът добави, че поздравява специално първенеца на Стария континент за тази година Иво Евгениев, благодарение на когото преди световното Николов е имал отлична подготовка и с бразилски състезатели. Иво Евгениев е водил добри чуждестранни бойци за спаринги, което е допринесло и за развитието като цяло на спорта в България. Самият Евгениев е постигнал победа в първи кръг и е загубил с две точки разлика от бъдещия световен шампион в неговата категория.

Преди финала Николай Николов е постигнал още четири победи. Две от тях по точки, една схватка е завършила с контузия за съперника, а във втори кръг противникът не е излязъл. В категорията на Николов е имало общо 25 състезатели. Той се състезава за първи път при лилавите колани в “Мастърс 2”. Като световен шампион Ники Николов спечели 7 точки за световната ранглиста.
Припомняме, че по-рано през годината бившият борец в свободния стил от клуб “Беласица” /Петрич/ стана за трети път европейски шампион по сумо. Освен трите златни медала Ники Николов има един сребърен и три бронзови отличия от шампионата на Стария континент. От тази година той е новият старши треньор на националния отбор по сумо на България.
Ники Николов е един от малкото спортисти в света, успял да завоюва два златни медала в рамките на една календарна година в два различни спорта.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP