Петричани на бунт, обявиха се против застрояването на Рупите

30 Май 2018 | 11:57
0 коментара
Общество

Жители на Петричко не са съгласни да се строи до храма на пророчицата Ванга в Рупите.

Строежът  в селото  предизвика обществено недоволство. Граждани твърдят, че близо до дома на баба Ванга ще бъде изграден незаконен спа комплекс и минералните извори, т. нар. гьолове, ще изчезнат. Фейсбук страницата „Спаси Рупите“ вече има 22 хил. последователи.

Проблемът е, че обществеността не е запозната, няма прозрачност на процедурата, на инвестиционните намерения и според нас е заплашено съществуването на това място и изобщо запазването на екосистемата и бъдещето на региона, каза една от недоволните гражданки. Казва ни се, че всички процедури са спазени, че ще се построят 11 двуетажни къщички, но ние знаем какъв е дебитът на концесията, знаем колко са ползвателите с договори – по пътя на логиката дебитът няма да е достатъчен, за да се осигури вода. Това означава, че свободният разлив ще се намали, естествените гьолове ще изчезнат, екосистемата ще се загуби, а от това зависи животът на земноводни, влечуги, птици, добави тя пред бТВ.

Главният архитект на Петрич Владимир Митрев посочи, че „възложителят е съгласувал подробния устройствен план с абсолютно всички държави инстанции, така че ние тук сме поставени вече пред свършен факт“. Той подчерта, че строежът няма да е върху изворите.

Недоволните граждани обаче контрираха, че границата на строежа започва на около 10 м от тях.

Митрев отрече. Това е частен имот, не мога да спра строителство в частен имот, което е минало абсолютно всички съгласувания, добави той. Според архитекта хората пак ще могат да се лекуват, защото в общинските имоти не се предвижда застрояване.

Иво Стефанов, адвокат на инвеститора, също подчерта, че не се строи върху т. нар. гьолове. Според него в момента лековитата вода не се използва правилно, а просто се оттича в река Струма. Проектът на клиента му е да оползотвори част от водата, като направи спа център с няколко къщи за гости.

Кметът на Рупите Георги Атанасов посочи, че до момента няма нито писмена, нито устна жалба.Гражданите отговориха, че са били в неведение за инвеститорския интерес, който е заявен преди две години. Разбрали едва когато имотът бил ограден за строителство.

Добавете Вашия коментар

TOP