Петрич, Сандански и Банско отбелязаха тържествено Деня на будителя

02 Ноември 2018 | 15:17
0 коментара
Култура

С музикално –поетична програма, която бе подготвена от ученици на Трето основно училище „Гоце Делчев” започна честването на Деня на народните будители в Петрич. Учители, ученици, общественици, културни дейци и десетки граждани дойдоха пред паметник „Народни будители”, за да засвидетелстват уважение и признателност към делото на будителите.

„Нека с вяра в сърцето и с чувство на гордост отбележим този празник! Нека си спомним делото на будителите и се вгледаме в себе си. Да се обединим за общото добруване”, призова в приветствените си думи зам.кметът по „Хуманитарни дейности” Илияна Попова.

Честването на празника в Петрич завърши с полагането на цветя пред паметника на народните будители.    

В Сандански пред паметника на Васил Левски тържествено бе отбелязан 1 ноември – Ден на народните будители. Кметът на общината Кирил Котев поздрави всички учители, просветители и граждани, уважили събитието, посветено на духовните водачи на българския народ. Приветствие поднесе и Таня Мекушина, председател на Клуба на учителите – пенсионери . С кратка творческа програма се представиха децата от ДГ „Здравец“ и ДГ „Радост“. В знак на почит венци и цветя пред паметника на Апостола поднесоха обещественици и граждани.

Навръх Деня на Будителите и Банско ознаменува общобългарския празник с факелно шествие, тържества и връчване на приз „Будител на годината 2018” на съвременници, дали своя принос за съхранението и опазването на културно-историческото наследство на града. Йордана Стефанова, Анка Колчагова, Мария Захова и Елена Събева от Пенсионерски клуб „Радон Тодев” – гр. Банско бяха удостоени с почетния знак на кмета за своето активно участие във всички четири издания на Културните вечери „Традиции и изкуство”, показвайки традиционните български занаяти като предене, пресукване, плетене, тъкане и везане. Тази година престижната награда бе разделена на две.

За Будител на 2018 година посмъртно беше обявен и Крум Даутев – бански майстор на дърворезбата, развил дарбата си до изкуство, и създал прекрасни произведения от естествения материал. Наградата бе получена от дъщеря му Александра.

Честванията за Деня на будителите в Банско продължиха с откриването на тематичната изложба в къща-музей „Неофит Рилски” по случай 225 - годишнината от рождението на Неофит Рилски. Хората поднесоха цветя пред неговия бюст-паметник.   

Добавете Вашия коментар

TOP