Петима влизат в битка за шефското място на адвокатите в Пиринско

25 Януари 2019 | 08:15
0 коментара
Общество

Петима влизат в оспорвана битка за председателското място на Адвокатската колегия в Благоевград. За поста се конкурират Красимир Аврамов, Мария Георгиева, Красимира Тагарева, Иво Стефанов и Ирина Пелтекова. Кой от тях ще спечели, ще стане ясно на редовното общо събрание за избор на ръководни органи, което ще се проведе тази събота и неделя.

24-ма са кандидатите за членове на Адвокатския съвет, 14 за председател на Дисциплинарния съд и 24 за членове, 18 са мераклиите за членове на Контролния съвет. Наред с това ще бъдат избрани делегати за предстоящото общо събрание на адвокатите от цялата страна, като номинираните са 44 кандидати. Предстоящият избор за ръководни органи ще бъде съревнование между три основни центъра – в  Благоевград, Петрич и Разлог, към които гравитират адвокати от другите градове.

Първоначално са били номинирани 10 кандидати за шефското място, сред които са били четиримата благоевградски адвокати Пенко Ненов, Красимир Дуков, Георги Мудев и Йорданка Стойчева, и Тома Гунчев от Петрич. Впоследствие петимата адвокати са си дали отвод от избора за председателско място, като Йорданка Стойчева не желае да участва за нито една изборна позиция. Всъщност тя била номинирана от якорудската адвокатка Надежда Римпева, която предложила накуп петима свои колеги   за избора на председател и за членове на Адвокатския съвет – Йорданка Стойчева, Красимир Аврамов, Красимир Дуков, Пенко Ненов и Георги Мудев.

Мария Георгиева е получила номинации за шефското място от колегите си Мая Драгиева, Мария Даскалова, Елиана Спасова, Милена Колджиева, Цвета Рангелова.  Иво Стефанов е предложен за председател от благоевградската адвокатка Силвия Коцева и Снежана Иванова. Кандидатурата за председател на гоцеделчевската адвокатка Ирина Пелтекова е издигната от Елза Арнаудова-Хасанова, а Красимира Тагарева е предложена от адвокат Елена Бистричка.

С най-малък юридически стаж от петимата кандидати за председатели е Красимира Тагарева – 16 г. и 1 месец, от които 15 г. и 9 м. като адвокат. Тя е поискала от избирателната комисия да направи корекция в нейния стаж, като се зачете времето, през което е била шеф на Регионалната дирекция по вписванията, но молбата й е била отхвърлена.

С най-голям юридически стаж е Красимир Аврамов – 35 г. и 11 м., от които 26 години и половина като адвокат.

Очакванията са в деня на избора да има още отводи. В избора ще участват 350 адвокати, а 30 не са допуснати, тъй като не са платили членския си внос до края на декември 2018 г., каза председателят на избирателната комисия Рангел Бараков.

Обичайно в изборите участват не повече от 150 човека, като идват и с пълномощно от колеги да гласуват от тяхно име. На избора всеки може да гласува за 1 кандидат за председател на Адвокатския съвет и за Дисциплинарния съд, до 7 членове на тези два съвета и до 5 членове за Контролния съвет./в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP