Петима полицейски служители от четвърто РУ в София са задържани за изнудване

23 Януари 2019 | 18:22
0 коментара
Общество

 Петима служители от Икономическа полиция към Столичното Четвърто управление на МВР са задържани и обвинени за участие в организирана престъпна група.

Единият от задържаните заема ръководна позиция. Униформените са изнудвали търговци на територията на 4-о РПУ да плащат такса „Спокойствие“ и да възпрепятстват проверки.

Допълнителна информация за схемите на действие на ОПГ и дали ще бъдат повдигнати обвинения предстои да бъде дадена в следващите дни. Това увери главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов. Зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира, че акцията ще дисциплинира останалите служители от правоохранителните служби за доста дълго време.

Той подчерта, че при акцията е имало пълно съдействие от страна на МВР и изрази съжаление, че се разследват хора, които той познава. „Това е разследване за организирана престъпна група от служители на 04 РУ на МВР. Според образуваното досъдебно производство с подкупи. Дейността им се изразява в т.нар. осигуряване на такса „Спокойствие”, като са натискали и изнудвали дребни собственици на заведения на територията на 4-то районно за плащане на месечна такса.

В резултат на това, че тези такси явно са непосилни за някои от тях се случи това, което виждате”, обясни Гешев и с огорчение добави, че хората, които трябва да защитават законността осъществяват дейност срещу която трябва да се борят. В момента текат процесуални действия и се очаква да стане ясно на кого ще бъдат повдигнати обвинения. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP