Петима остават в ареста, един под гаранция за притежание на 36 кг. Канабис

25 Януари 2020 | 12:57
0 коментара
Криминално

Окръжен съд остави зад решетките санданчаните Крум Николов (36 г.) , Илко Бориков (33 г.), Юлиян Божинов (44 г.), Иван Тумбалов (33 г.) и Любомир Борисов (19 г.), които бяха арестувани на 21 януари при акция на Гранична полиция. Шестимата са обвинени за държане на 36 кг канабис с цел разпространение, открити в бидони в къща за гости на 63-годишния Кръстю Атанасов в село Бождово, община Сандански, а вчера наблюдаващият прокурор Райна Гундева внесе искане за вземане на най-тежката мярка „задържане под стража“.

Делото бе разгледано вчера в Окръжен съд – Благоевград в препълнената с роднини зала. По искане на защитата бе разпитан като свидетел кметът на село Поленица Гаврил Цветанов, който обясни, че Крум Николов е земеделски производител, баща на две деца, а Любомир Борисов бил автотенекеджия, като и двамата били добри момчета. Познавал и собственика на къщата за гости Кръстьо Атанасов отпреди 30 години, когато бил барман.

Съдът допусна до разпит и съпругата на Иван Тумбалов – Милена, която обясни, че изкарват прехраната си от зеленчуковата оранжерия, съпругът й никога не е имал проблеми с полицията, имат две деца, за които сами се грижат.

В пледоарията си прокурор Райна Гундева заяви, че са налице и трите предпоставки да поиска най-тежката мярка по отношение на шестимата. При акцията на ГПУ – Петрич в къщата са намерени бидони с марихуана, както и робот, който да я преработва. При акцията обвиняемите направили опит да избягат, заради което са използвани помощни средства – белезници, като двама от граничните полицаи са пострадали. Според прокурора има реална опасност да се укрият или извършат друго престъпление, и посочи предишните присъди на обвиняемите. Крум Николов бил реабилитиран, но в миналото е осъждан за наркотици, Юлиян Божинов и Любомир Борисов също били осъждани, включително за наркотици, Иван Тумбалов пък бил глобяван, а Илко Бориков имал условна присъда, която все още е в изпитателен срок – за незаконно притежаване на боеприпаси, увреждане на имущество и закана за убийство. Неосъждан е само собственикът на къщата за гости Кръстьо Атанасов, на когото са повдигнати две обвинения – че е бил съучастник на петимата за държането на марихуаната, както и за канабис, открит в още една къща, като общото количество открит наркотик е в 36,184 кг.

Адвокат Тома Гунчев, който в тандем със сина си Димитър защитаваше Николов, Божинов, Борисов и Бориков, заяви, че няма нито едно доказателство за престъплението, в което ги обвиняват, тъй като нито са собственици на къщата, нито пък са били в нея. „Задържани са край оградата на заключена къща за гости, а не вътре в нея, след това са вкарани в двора. Не е вярно, че са искали да избягат и че са пострадали полицаи. Ако е имало предупредителен изстрел и в първия момент някой е побягнал – това е естествена човешка реакция. Ако някой сега произведе изстрел от 50 човека в залата, 20 ще побягнат. Илко Бориков доброволно е дал да му вземат натривки за наркотици, другите не са се съгласили. И на този, който е дал доброволно, е показало, че има следи от наркотици. Да, ама не е показало”, заяви адвокат Тома Гунчев , който реагира остро, че се извличат негативни характеристични данни за лице, което е реабилитирано и на практика се води неосъждан.

В правото си на лична защита Крум Николов заяви следното: „Нямам нищо общо с наркотика. Аз съм земеделски производител, имам 250 дка земя, отглеждам картофи. Защо ми е да се занимавам с канабис? Ние бяхме тръгнали на разходка, появиха се полицаи и извикаха: „Спрете, тук!“. Никой не може да заплаши 20 полицаи, въоръжени с автомати“.

В правото си на лична защита Илко Бориков, по прякор Големия Фараон, заяви следното: „Имам две деца и помагам на майка си в хранителния магазин. Никога не съм влизал в тази къща. Задържаха ни извън нея. Аз поисках да ме тестват за наркотици, дадоха ми някакво листче, което нищо не показа. След това извадиха от някъде друго и казаха, че имало. Това е пълна наредия! Искат да припишат наркотика на нас“.

От правото си на лична защита се възползва и Юлиян Божинов, който получи разрешение да седи на пейката заради здравословен проблем. Той се изправи на банката и хвърли малко листче хартия на земята към банката на прокурора. „Ако това е 1 грам хероин… на кого е? На мене или май е на прокурора? Направо ми писна”, каза Божинов след демонстрацията, с която искаше да илюстрира ситуацията, в която се намира.

Любомир Борисов също заяви, че никога не е бил в къщата за гости и изкарва парите си като монтьор.

Адвокат Димитрина Харамлийска посочи, при идването на двата екипа на Гранична полиция къщата е била заключена и вътре не е имало никого. Нейният подзащитен Иван Тумбалов нито е имал ключ, нито в него е намерен наркотик, че да се свърже с откритата марихуана. „Как точно е държал марихуаната? Имало оперативна информация, но в съда се борави с факти, а не с общи приказки”, каза адвокат Харамлийска и изтъкна, че Тумбалов има две деца, с жена му работят в оранжерията и в момента отглеждат репички. От своя страна, Тумбалов също заяви, че няма нищо с канабиса и иска да се прибере при семейството си.

Докато чакаше да дойде редът на неговия адвокат, на най-възрастния обвиняем Кръстю Атанасов му стана лошо и се наложи кратка пауза, за да пие вода и съблече връхните си дрехи.

Адвокатът му Петър Йовчев заяви, че освен че има имал нотариален акт за вилата, нямал нищо общо с престъплението. Другата къща, в която са открити още наркотици, пък не била на негова, а на родственици. „Кръстю Атанасов живее в Сандански и отдава периодично къщата за гости. Има здравословен проблем, слива границите на кръвното, което видяхте, че стана, но няма кой да даде медицински документи, тъй като и двамата му синове, и жена му не са при него. Трябва да е пенсионер, но не му стига осигурителният стаж“, каза адвокатът.

След като шестимата санданчани помолиха за по-леки мерки, съдия Илияна Стоилова се оттегли на съвещание и след час и половина определи – парична гаранция от 5000 лв. на Кръстю Атанасов и арест за другите петима санданчани. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред САС.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Добавете Вашия коментар

TOP