Пети годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм ще се проведе в Гоце Делчев и Гърмен на 26 и 27 септември

25 Септември 2018 | 07:48
0 коментара
Общество

Балнеолечение и СПА туризъм с беломорски полъх, в съчетание с богато културно-историческо наследство в общините Гоце Делчев и Гърмен. Това ще видят и усетят участниците в най-значимата национална среща на България в областта на СПА туризма - Пети годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Форумът на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) ще се проведе в община Гоце Делчев и в община Гърмен на 26 и 27 септември.

Сред официалните гости са министри, депутати от здравната комисия, кметове на общини, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации в туризма, на бизнес, образователни и други институции.

Тази година темата на конгреса е „България – лидер в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона медикъл/спа, таласо, спа и уелнес туризъм” (Медикъл/СПА и СПА туризъм по поречието на р. Места). Програмата на форума неслучайно предизвиква голям интерес сред участниците и членовете на съюза, които пристигат от цялата страна в една красива и все по-популярна дестинация с богато древно наследство, чиста природа, минерални води и уникален климат. Някои от най-известните европейски експерти и членове на Европейската СПА асоциация (ESPA), заедно с българските им колеги, ще представят основните доклади и презентации на конгреса. Участниците ще се запознаят с едно от най-ценните богатства на град Гоце Делчев и региона - многообразното културно-историческо наследство, към което през последните години проявяват нарастващ интерес все повече български и чуждестранни туристи. Градът, споменат за пръв път през XV в. под името Неврокоп, е исторически утвърден икономически и културен център на района. Данните от многобройните археологически проучвания свидетелстват, че долината на Средна Места е населявана още от древността. Многобройни са останките от материалната култура от праисторическата, античната, средновековната и възрожденската епоха.

Голяма част от откритите материални свидетелства за богатата история и култура на общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово се съхранени в Общински исторически музей - Гоце Делчев. Районът е известен с културно-историческите резервати: с. Ковачевица и с. Лещен – архитектурни шедьоври, изключителни постижения на българския строителен гений през Възраждането. Един от забележителните туристически обекти в региона е националният археологически резерват „Никополис ад Нестум” при с. Гърмен - римски, късноантичен и средновековен град, основан в началото на II в. сл. Хр., консервиран и социализиран по проект на община Гърмен.

Особено внимание заслужават и три от църквите в град Гоце Делчев, художествени паметници на културата: църква „Събор на св. архангели Михаил и Гавраил“ (1811 г.) - най-старият християнски храм в града; църква „Успение на Пресвета Богородица“ (1838 г.); църква „Св. св. Кирил и Методий“ (1907 г.). Част от атмосферата на града са къщата на Рифат бей, ансамблите от следосвобожденски сгради в старата централна част. Интерес представляват и обектите в околностите на града: манастирът „Св. Богородица – Живоприемни източник” (1888 г.), възрожденският архитектурен ансамбъл в с. Делчево и останките от късноантичната и средновековна крепост Момина кула.

Характерно за този регион е, че в горното течение на р. Места - в условията на високата планина, се намира най-известният ски курорт в страната и на Балканите - Банско. В близост до него, в Разложкото поле, са разположени курортната местност Катарино с модерен СПА център и с. Баня, набиращ слава с минералната си вода и появилите се в последните години модерни балнеологични комплекси. Сред прекрасна природа, заобиколен от планините Пирин и Родопа, е разположен известният от дълбока древност балнеолечебен курорт Огняново. Неслучайно в околностите се намират археологически находки от римско време, недвусмислено доказващи изграждането на инфраструктура, свързана с използването на минералните води за възстановяване на здравето. Съчетанието между балнеолечение и специфичен и благоприятен климат – много слънчеви дни, малко валежи и ниска влажност на въздуха, е от съществено значение за пациентите с хронични белодробни заболявания, бронхиална астма и др.

Петият конгрес на БСБСПА ще завърши с галавечеря и церемония по връчване на Годишните награди на Български съюз по балнеология и СПА туризъм.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP