Пет от шестте черни лебеда са открити мъртви край Благоевград /обновена/

03 Декември 2019 | 13:05
0 коментара
Общество

Семейството черни лебеди, които бяха атракцията на езерото в парк Бачиново край Благоевград бяха открити мъртви.

После бяха открити мъртви три от четирите им наследници. Стотиците деца, които ежедневно посещават парка напразно ги търсеха с поглед, но уви, вече ги няма.

Преди четири години двойката черни лебеди „долетяха“ със самолет от Холандия и допълниха фауната от бели лебеди и патици, които грациозно плаваха в езерото. Че даже и извън него – често благоевградчани виждаха смелчаци от водоплаващите птици в коритото на река Бистрица в централната част на града. Даже веднъж  мъжкия черен лебед, който благоевградчани го кръстиха  Пешо беше върнат чак от река Струма край Симитли.

 Въпреки, че има денонощно видеонаблюдениев, вероятно черните лебеди са били нападнати от бездомно куче, лисица или чакал в тъмната част на денонощиетом, когато парк Бачиново не е охраняван от общинска фирма „Биострой“.

Семейството черни лебеди оставиха наследство от четири лебедчета, три от които вече ги няма. Днес сутринта само един от общо шест черни лебеда е бил забелязан от служителите на общинската фирма „Биострой“ около езерото:

„Най-вероятно те са убити от хищник, а не от човек. Камерите досега не са засекли нищо. Не вярвам човек да ги е отнесъл. Единствено черните лебеди се разхождаха на поляната в парка. Другите птици не излизаха от водата“, каза за „Телеграф“ управителят на „Биострой“ инж. Васил Бачев. Има вероятност лебедите да са избягали, но вчера е намерен още един, който е бил убит. Патиците и белите лебеди не са закачани, но белите лебеди плуват във водата, а черните излизат, защото хората ги хранят“, уточни още Васил Бачев.

Добавете Вашия коментар

TOP