Всеки ден по двама пенсионери хвърлят пари от балконите си на телефонни измамници, сочи статистиката на „Национална полиция“, цитирана от в. „Монитор“. Цифрите сочат, че само от началото на годината регистрираните случаи на измами са 687. При тях са дадени общо над 5 млн. лв., които са отишли в ръцете на мошениците.

Задържаните организатори на този тип измами са едва 54.

Разкрити са около 133 помагачи и мулета, които обаче се измъкват без присъди, тъй като не може да се докаже тяхната съпричастност към измамите. От МВР обясняват, че най-вероятно бройката на замесените – жертви и измамници, е двойна, тъй като не всеки подава сигнал, когато бъде измамен.

Това означава, че сумата на спечелените от мошениците пари може да стигне спокойно до 10 млн. лв., а жертвите им да скочат пък двойно, ако си признаят в районните управления. Много от тях обаче не го правят заради срам или гордост.

От Главна дирекция „Национална полиция“ се хвалят, че само за септември са разкрили 50% от случаите на телефонни измами. Те са били общо 50, като 25 са били разобличени и се е стигнало до арести. Това било едно от най-високите нива на разкриваемост в Европа. Другият успех се приписва на районната прокуратура в Пловдив, която е издействала присъда на четирима мъже, замесени в телефонни измами. Двама от тях – 23-годишния Александър и 29-годишния Митко, са получили по

една година и два месеца лишаване от свобода

останалите двама са се разминали с условни присъди. Те измамили възрастна жена да им даде 3100 лв. в плик от хляб, които хвърлила през балкона. Бабата била с образование за инженер, но въпреки това се подлъгала по схемата им.

Данните от проучване на прокуратурата показват, че

70% от измамените са хора с „добро образование“,

което означава поне висше и полувисше, като второто взима превес. Вероятното обяснение на прокуратурата на този факт е, че голяма част от измамите сред нискообразованите хора не са съобщени, те не са регистрирани и по тях не се е работило, поради което те не попадат в статистиките.

Наглостта на ало измамниците стигнала дотам, че е звънели дори в прокуратурата и опитали да измамят Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор Сотир Цацаров. Припомнете си във видеото горе.