Пеевски със закон за прозрачни медии

07 Февруари 2018 | 00:02
0 коментара
Политика

Депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски обяви в писмо до медиите, че с колегите си Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева са внесли в парламента законопроект, който щял да прекрати спекулациите, че медийната среда у нас е непрозрачна. Името на Пеевски и собствеността му в медии се свързва с изпадането назад на страната ни в каласации за медийна свобода.

Преди 20 дни Съюзът на издателите в България поиска ЕК да започне международно разследване за концентрация и нелоялна конкуренция на медийния пазар в България и посочи Пеевски, както и натиск от страна на институциите и икономическата криза, като причини България да падне от 36-о място по свобода на словото през 2006 г. до 109-о място днес.  

"Внесеният законопроект ще отговори на общественото очакване за максимално прозрачна медийна среда, тъй като предвижда задължително оповестяване на действителната собственост и на непазарното финансиране на всички печатни и електронни медии, включително и на онлайн изданията, чиято роля за информираността на обществото все повече нараства", пише Пеевски.

"Законопроектът ще преустанови и спекулациите на определен кръг медии, финансирани основно от подсъдими лица или чуждестранни грантове, че в България медийната среда е непрозрачна и че собствеността в медиите била неясна. Същият кръг от медии, вече повече от десет години непрестанно генерира фалшиви новини за мен и издателския ми бизнес, с единствената цел да манипулира обществото чрез постоянното повтаряне на неистини", заявява още той.

С измененията в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения депутатите от ДПС предлагат всички доставчици на медийни услуги да подават декларация с информация за действителния собственик на медията, както и за всяко получено финансиране за предходната година, извън основната дейност.

Досега такава декларация подаваха лицата, разпространяващи или продаващи печатни издания.

"Обществото трябва да знае, кой кое е на медииния пазар и как се финансират медиите. Всеки трябва да може да прецени достоверността и независимостта на информацията и мненията, изразени в медиите, именно през призмата на прозрачната собственост и пазарното икономическо същестуване", пише Делян Пеевски.

 Vesti.bg. 

Добавете Вашия коментар

TOP