Пеевски дари 50 000 лв. на БАН за изследвания за COVID-19

27 Април 2020 | 15:52
0 коментара
Бизнес

Дарение от 50 000 лева за изследвания на учените от Българска академия на науките в борбата срещу коронавируса направи депутатът от ДПС Делян Пеевски, съобщиха от Академията.

Полученото дарение ще бъде предназначено за предлаган от Българска академия на науките проект “Наука срещу  COVID-19”. Той предвижда  изпълнението на важни научно-приложни  задачи, свързани с диагностиката, лечението и създаването на ваксини срещу коронавируси.

Работата на учените по проекта ще обхваща биоинформатичен скрининг за биологично активни съединения с приложение като лекарства или имуностимуланти, разработване на ваксини срещу новия коронавирус, създаване на молекулярно-биологични тестове за масова детекция на коронавируси и други патогени и създаване на нови диагностични подходи за коронавирусни инфекции, базирани на клетъчно култивиране и проучване на епигенетичната модулация като подход за защита срещу инфекцията. В по-общ план, тези дейности могат да прераснат в цялостна стратегия за борба с инфекциозните заболявания при човека и да допринесат за устойчивото развитие на обществото за среща с бъдещи здравни предизвикателства.

По реализацията на проекта ще работят Учените от четири института на БАН – Институт по молекулярна биология “Румен Цанев”, Институт по микробиология “Стефан Ангелов”, Институт по биофизика и биомедицинско инженерство и Институт по експериментална морфология, патология и морфология с музей, в сътрудничество и с други научни организации. За разработването на ваксина срещу COVID-19 Институтът по микробиология “Стефан Ангелов”  БАН вече получи частично финансиране в размер 70 000 евро от Институт “Пастьор” – Париж, а договорът е с продължителност 15 месеца.

Добавете Вашия коментар

TOP