ПАСКАЛЕВ АТАКУВА МОЩНО ГРАДОНАЧАЛНИКА НА БЛАГОЕВГРАД! Кандидат-кметовете Албина Анева, В. Смиленов и Ил. Илиев поискаха съдът да детронира Румен Томов

30 Декември 2019 | 08:16
7 коментара
Политика

Броени часове преди края на работния ден миналата седмица, две от политическите партии, издигнали кандидат-кметовете на Благоевград на местните избори тази есен, депозираха в Административен съд – Благоевград жалба срещу Решение № 300, с което Общинската избирателна комисия отказа да прекрати правомощията на кмета Румен Томов.

Малко след като ГЕРБ първа обяви намерението си да оспорва в съда решението, същото направиха ПП МИР и ПП „Нова алтернатива“. Тъжбите бяха внесени от кандидат-кметовете на двете политически сили – съответно адвокат Албина Анева и бившия губернатор Валери Смиленов.

Жалбата на МИР е 5 страници, адресирана е до съда чрез ОИК – Благоевград и е с копие до ЦИК. В нея Албина Анева фигурира като пълномощник на партията.

В документа хронологично се изреждат документите, изискани от ОИК от различни институции, след като започна да се занимава с искането на екскмета Атанас Камбитов правомощията на Томов да бъдат прекратени с мотива, че в едномесечния срок от полагане на клетвата на 4 ноември той не е подал заявление за заличаване на ЕТ „Румен Томов-АЛМА-М“. Освен съдържанието на писмото, изискано от Агенцията по вписванията, в жалбата на А. Анева фигурира и писмото от Общинския съвет, според което юристите на Томов са пропуснали да подадат и друг документ – заявление за предприетите от него действия по заличаване на фирмата му от Търговския регистър и регистъра на ЮЛНСЦ.

Според жалбата на ПП МИР при това положение за кмета на община Благоевград е налице несъвместимост по смисъла на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА, което е основание за прекратяване на пълномощията му съгласно чл. 42, ал. 1, т. 9 от същия закон.

"Вместо обаче да прекрати пълномощията на кмета на община Благоевград, ОИК взема Решение № 300-МИ-Благоевград/20.12.2019 г., което е неправилно, незаконосъобразно, защото е постановено при допуснати съществени процесуални нарушения, противоречащи на материално-правните разпоредби на ЗМСМА, и е необосновано“, се казва в жалбата на представляваната от Албина Анева ПП МИР.

Според документа „разпоредбата на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА е императивна и следва да се приложи формално, а не да се тълкува от ОИК“.

Аналогично е формулирана и жалбата на Валери Смиленов. „Моята позиция е принципна – аз и на миналите избори обжалвах избора на кмета Атанас Камбитов, защото смятам, че има закононарушение, тогава обаче бяхме с Калоян Ханджийски и Злата Ризова, а днес останах сам“, коментира Смиленов.

Припомняме, че на местните избори за кандидата на ПП МИР Албина Анева гласуваха 2273-ма гласоподаватели и тя събра 6,34%, а 2243-те бюлетини за Смиленов го наредиха непосредствено след нея с 6,26% подкрепа.

Проверка на „Струма“ показа, че нито един от другите кандидат-кметове за Благоевград на по-големите политически сили, които участваха в местните избори тази година, няма да обжалва Решение № 300 на ОИК.

Категорично „не“ заявиха кандидатът на ВМРО Иван Ризов, който получи 6,87% подкрепа от избирателите, новоизбраният председател на Общинския съвет Андон Тодоров – кандидат-кмет на МК „Партия на зелените /Воля/“ и „сребърен медалист“ от изборната надпревара с 14,46%, кандидатът на „Демократична България – Обединение“ (Да, България, ДСБ, Зелено движение) Калоян Ханджийски /4,48%/ и Росен Георгиев, който бе издигнат от НФСБ и взе 6,41%.

Сигурно е, че предвид еднотипността им, жалбите на ГЕРБ, МИР и „Нова алтернатива“ срещу отказа на ОИК – Благоевград да отстрани от кметския кабинет Румен Томов ще бъдат обединени в едно общо административно дело.

Огромна е и вероятността след приключването му с решение на ВАС в Благоевград още преди следващото лято да има нови местни избори.

За прогнози още е много рано, но най-вероятно при евентуални нови избори политическите сили, които ще се пробват, ще бъдат по-малко от 12, колкото бяха през октомври, и ще станем свидетели на нови конфигурации и политически съглашателства.

„Изключително изненадан съм от жалбите, подадени от Албина Анева и Валери Смиленов“, не скри емоцията си кметът Румен Томов, като призна, че от ГЕРБ е очаквал подобни действия, но не и от тях. „Смятам, че всички мои действия са законосъобразни, а случващото се в момента са политически игри. Нямам притеснения относно изхода на този казус“, категоричен бе градоначалникът на Благоевград.

Жалба в ОИК е депозирал и треньорът по бокс Илия Илиев, който също бе кандидат за кмет от партия „Свобода“. в.Струма

Добавени коментари

Томов публикува:
30 Декември 2019 | 16:40
Голям кмет си избрахте няма що
изи публикува:
30 Декември 2019 | 12:06
Егати , Паскалев изобщо го няма в текста, пълна порнография...
Интереса клати феса публикува:
30 Декември 2019 | 10:37
Тия тримата на следващи избори ще имат само по един глас! И не е сигурно...
Бойко публикува:
30 Декември 2019 | 10:14
Егати тъпият извод!За разлика от подлогите "Struma.com", този сайт е еманация на некадърност и посредственост.
питане публикува:
30 Декември 2019 | 09:47
не беше ли Паскалев в основата на тази кандудатура, не беше ли и на представянето на Томов в театъра, нещо не се връзва........Кмета нещо пропусна ли, забрави ли или не изпълни дадени обещания???
Валентин публикува:
30 Декември 2019 | 09:41
Защо пишете за Паскалев в заглавието. Той няма нищо общо с този случай.
василка колчева публикува:
30 Декември 2019 | 08:23
неуспели кандидат кметове ....... на всички е ясно че албина прави това което паскалев и нареди спокойно пишман политици избори няма да има но ако има томов ще ви отвееееееееееееееее...... честита нова година

Добавете Вашия коментар

TOP