Партията на Кирякос Мицотакис “Нова демокрация” спечели предсрочните парламентарни избори в Гърция

08 Юли 2019 | 08:25
0 коментара
Политика

"Нова демокрация” на Кирякос Мицотакис спечели предсрочните парламентарни избори в Гърция. Тя ще управлява страната с пълно мнозинство от 159 депутати в 300-местния парламент. Поражението на СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас се дължи на болезнените икономически реформи, които той проведе, за да извади Гърция от тежката икономическа криза, в която се намира от 2008 г.

"Държавата гордо вдига главата си отново”, каза Мицотакис по телевизията, като по-рано резултатите показаха, че партията му „Нова демокрация“ е победила убедително лявата партия СИРИЗА на досегашния премиер Алексис Ципрас. „Ще бъда премиер на всички гърци”, заяви още Мицотакис.

Днес в ранния следобед той ще положи клетва като новоизбран премиер на Гърция.

“Гражданите взеха решение и ние напълно зачитаме решението на народа”, каза на свой ред Ципрас.

„Ние се борехме и постигнахме много и сега, се с високо вдигната глава приемаме решението на хората. С вдигната глава, защото знаем, че Гърция, която сега предаваме на новото правителство, няма нищо общо с това, което беше Гърция, когато поехме управлението”, каза Ципрас.

Гръцкият премиер, който напуска поста си, е поздравил с победата Кирякос Мицотакис и ще го приеме в резиденцията си, за да му предаде поста.

Алексис Ципрас подчерта, че партията му ще бъде отговорна и динамична опозиция, и че в последните четири години са взели трудни решения и са платили висока политическа цена, която все още плащат. Ципрас призова „Нова демокрация” да управлява без реваншизъм.

Според последните данни опозиционната консервативна партия „Нова демокрация” печели 40% от гласовете и получава 159 места в 300-местния парламент. Това й гарантира сформирането на самостоятелен кабинет.

Управляващата коалиция на радикалната левица СИРИЗА получава 31.32% от гласовете и 85 места, движението за промяна KINAL – 8.26% и 23 места, Комунистическата партия на Гърция – 5.3% и 14 места, крайно дясното движение “Гръцко решение” на Кирякос Велопулос – 3.77% и 10 места, движението на бившия министър на финансите Янис Варуфакис MERA25 – 3.37% и девет места.

Крайно дясната партия “Златна зора” не влиза в гръцкия парламент. Тя спечели 2.9% и не преминава изискуемата от закона трипроцентна бариера. /БГНЕС и АФП

Добавете Вашия коментар

TOP