Партийната субсидия става 1 лев на действителен получен глас от 1 юли

12 Юни 2019 | 14:27
0 коментара
Политика

С опасения от страна на всички парламентарни групи, предложението за намаляване на партийните субсидии до един лев на реално получен глас, мина през парламента.

117 депутати гласуваха "за", а 90 "против". Зеленият бутон натиснаха депутатите от управляващата коалиция - ГЕРБ и Обединените патриоти.

Против гласуваха от БСП и ДПС.

За да стане факт окончателно идеята трябва да бъде приета и на второ четене, а част от подкрепилите намекнаха, че ще искат изменения между двете гласувания.

ЦИК да поема разходите за медийни участия по време на кампания, предлагат от "Атака", които сега подкрепиха правителственото предложение.

Сериозни обструкции имат и от друга партия в Обединените патриоти - ВМРО. Те се обявят за таван на субсидията от пет милиона лева на година.

Искрен Веселинов определи предложението за лев на глас като популизъм: "Ние вероятно трябва да предложим законът за политическите партии да бъде заменен със закона за обществените поръчки и да се наддава за всяка политическа позиция".

От ДПС се обявиха категорично против, но обявиха, че между двете четения ще поискат пълно премахване на субсидията и да се позволят дарения за партиите.

Йордан Цонев беше категоричен, че дебатът е изкривен и никой не е представил данни от какви суми се нуждае една партия, за да функционира.

"Къде са разчетите?!? Кога проведохме консултации между политическите партии, за да си извадят всички разходите и да кажат кой е минимумът, за да може една партия да функционира", попита той.

С подобна теза се включиха и от БСП, които заявиха, че започват широк дебат за това каква трябва да е субсидията на партиите.

"Ние сме за намаляване на размера, но това да не застрашава функционирането на политическите партии. Считаме, че по този начин се застрашава демокрацията", каза зам.-председателят на парламентарната група на червените Драгомир Стойнев.

От ГЕРБ мотивираха решението на правителството и конкретно на премиера и лидер на партията Бойко Борисов да внесе рязкото орязване на парите за партиите с критиките към ГЕРБ.

"Внушението е, че ГЕРБ са тези които раздават субсидиите, ГЕРБ са тези, които пазят субсидиите. Днес искаме да кажем, че не е така", настоя Биков.

Традиционно ГЕРБ и БСП влязоха и в остър спор. От управляващата партия намекнаха, че при червените има липси от партийната каса, а социалистите контрираха, че ГЕРБ не използват субсидията, а я държат на влог – заради лихвите.

"Колко са лихвите за това че вие си държите в банката?", попита Стойнев.

"Нашите са видими, вашите ги няма. Ако имахме телевизия и нашите сигурно нямаше да ги има", контрира го Биков.

Добавете Вашия коментар

TOP