Парламентът ще обсъди ветото на президента върху промените в Закона за държавната собственост

29 Май 2019 | 08:06
0 коментара
Политика

В първия работен ден след изборите депутатите ще обсъдят ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за държавната собственост. 

Държавният глава Румен Радев наложи вето върху закона ден след евровота, като се обоснова, че принципно подкрепя целта на законопроекта да се ускори процеса по изграждане на национални обекти и да се насърчат инвестициите в индустриалния сектор. В мотивите да върне закона обаче посочва, че липсва баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост. 

Според президента и сега предварителното изпълнение на отчуждителни актове е приложимо за национални обекти - магистрали, пристанища, летища, газопроводи и др. С предложените промени към тях се добавят обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет.

 

Предвид липсата на критерии, по които Министерският съвет обявява обектите с национално значение, приложното поле на предварителното изпълнение може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес. 

Държавният глава възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин. Тази промяна създава сериозен риск вместо да се ускори процесът на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен. 

Вчера парламентарната правна комисия отхвърли с мнозинство ветото на държавния глава по проектозакона. 

„БСП за България“ вероятно няма да участват в дебатите по ветото, въпреки решението на Националния съвет от вчера социалистите да се върнат в парламента.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP